Mesić: Kamen koji je bačen u vodu napravio je valove koji se još šire, a Hrvatska još nije svjesna što je dobila s Možemo i njihovim istomišljenicima

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirao je uhićenja nekadašnjih Bandićevih suradnika u Zagrebu te uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a u emisiji Pressing N1 televizije.

Na početku se osvrnuo o razmjerima korupcijske hobotnice u Zagrebu te rekao kako vjeruje da će “poslije sitnih, doći i krupne, no to nije dokaz da naša država funkcionira kao pravna država”.

Napomenuo je da je tako, davno bi se kod prvih naznaka korupcije država i institucije uključile i vjerojatno do tolikog intenziteta korupcije ne bi došlo.

‘Zagrebom je vladala zločinačka organizacija’, smatra Mesić

Za prisluškivanje pokojnog gradonačelnika Milana Bandića istaknuo je kako je on “bio prisluškivan, pritvaran i u istražnom zatvoru”.



“Događalo se nešto s njim što je naslućivalo da će neke sankcije biti poduzete. No dokle god su njegovi glasovi bili potrebni saborskoj većini – njega nitko nije dirao. Da je ostao živ, da je ovisilo o njegovim žetončićima, vjerojatno ne bi bio uhićen”, rekao je Mesić te potvrdio kako je to dokaz da je “Zagrebom vladala zločinačka organizacija”.

Govorio je i uhićenju glavnog ravnatelja HRT-a koji je nosio mito Bandiću u torbi, a za što je dobio stan za što je rekao kako se “s HRT-om dugo nešto događa”.

“HRT mi više izgled kao da je uređuju urednici Glasa Koncila. Oni se predstavljaju tako skrušeno, kao veliki vjernici, a takve su im i emisije. A vidjeli ste o čemu se radi – trebalo je vremena da se institucije uključe i počnu raditi svoj posao”, istaknuo je bivši predsjednik.

Osvrnuo se i na stranku Možemo te izrazio nadu da će biti “političke volje da se stvari izvedu na čistac”.

“Kada se Možemo pojavio, vidio sam da se nešto događa. Njihove su me prve akcije oduševile, imale su smisla i bile su poruka. Vjerujem da je kamen koji je bačen u vodu napravio valove koji se još šire i da Hrvatska još nije svjesna što je dobila s grupom Možemo i njihovim istomišljenicima. Vjerujem da će ovo u budućnosti Hrvatske imati veliku ulogu. Ovi ljudi, prvoborci, intelektualci koji znaju što hoće, što neće i što je u Hrvatskoj loše, oni će biti nova snaga koja će Hrvatsku povesti prema Europi, svijetu i demokraciji. Sve će ovisiti o tome koliko će biti uspješni u Zagrebu – o tome će ovisiti val koji će se od njih širiti dalje”, rekao je Mesić.

Na upit o tome kakav mu je dojam o predsjedniku Milanoviću, istaknuo je kako “svatko ima svoj stil i teško ga je promijeniti te da se u vezi Bosne i Hercegovine ne slaže s njim, ali da je u 90 posto ostalih stvari dobar”.

‘Tito je najveći politički genije kojeg je naša mala zemlja dala’, smatra Mesić

Napomenuo je kako bi volio da se Zagrebu vrati Trg maršala Tita.

“On će se vratiti prije ili kasnije, on je najveći politički genije kojeg je naša mala zemlja dala. Budimo objektivni, na pogreb Franje Tuđmana je došao samo jedan državni predstavnik, a Titu je na pogreb došlo 150 kraljeva, prinčeva, predsjednika…”, napomenuo je.

Uspoređujući Bleiburg i Jasenovac je rekao kako je “Tito čuo da je bilo retorzije, no izjednačavati Bleiburg i Jasenovac je idiotizam”.

“U Jasenovcu se ubijalo četiri godine one koji nisu ništa krivi – samo su različiti. U Bleiburgu se predala kvinslinška vojska i svi civili su odmah isključeni i poslani kući. Kvinslinška vojska je kapitulirala. Kada je Tito saznao za ubojstva, tražio je da se krivce šalje u njihova odredišta gdje trebaju biti suđeni”, istaknuo je Mesić.

Dotaknuo se i Europe za koju je rekao kako “ona nema lidera, vođena je činovnički”.

“Europa danas nema lidera, ona je vođena činovnički. Lideri su osnovali EU, to je milenijski projekt. Europa mora biti veliki igrač”, rekao je.

‘Isključuje se rat kao sredstvo u Europi’, napomenuo je bivši predsjednik

Osvrnuo se i na Orbanov prijedlog ubrzanja Srbije u Uniju.

“To su političke izjave bez pokrića, Srbiji treba pomoći da ispuni uvjete i dosegne standarde. Jedan dio Srbije slavi ratne zločince, Miloševića, ne prigovaraju mu što je ušao u rat…”, istaknuo je bivši predsjednik.

Dodao je kako “neće biti Velike Srbije niti Velika Albanije, a svaki će narod živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu te da se isključuje rat kao sredstvo u Europi”.

“Udružena Europa je milenijski projekt i moramo biti zahvalni onima koji su bili tako dalekovidni da stvore udruženu Europu, no moramo biti svjesni i da ima onih koji žele u svojim malim državama biti veliki. Neki računaju da će se Unija raspasti, ali to su besmislice. Problem Srbije je što nije doživjela katarzu. Mnogi se vraćaju na Miloševića i njegovu politiku”, zaključio je Mesić za N1.

Komentari