Merkel u posjeti logoru Auschwitz: ‘Borba protiv antisemitizma i svih oblika mržnje’ jedan od prioriteta njene Vlade

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u petak u nacistički logor Auschwitz, simbol holokausta, i prvi puta prošla kroz vrata logora iznad kojih stoji zlokobna nacistička krilatica “Arbeit macht frei” (Rad oslobađa).

S njom u pratnji je poljski premijer Mateusz Morawiecki i preživjeli iz logora, 87-godišnji Stanislaw Bartnikowski te predstavnici židovske zajednice.

Posjet kancelarke je prvi posjet nekog njemačkog šefa vlade od 1995.

Uoči dolaska u Oswiecim  u Poljskoj, kojeg su Nijemci preimenovali u Auscwitz, kancelarka Merkel je najavila dodjelu 60 milijuna eura Zakladi Auschwitz-Birkenau za održavanje tog mjesta zločina i sjećanja na likvidaciju 1,1 milijun ljudi među kojima je,između 1940. i 1945., ubijeno čak milijun Židova.


Njemačka je najveći donator te zaklade.

Merkel je zajedno s Morawieckim podno Zida smrti, gdje je strijeljano na tisuće zatočenika, položila vijenac, a potom su odali počast žrtvama minutom šutnje.

Posjetit će i Birkenau, tri kilometra od glavnog logora gdje su deportirani bili “selekcionirani” te su najmlađi, najstariji i najslabiji smjesta slani u smrt.

Merkel je uoči posjeta potvrdila da je “borba protiv antisemitizma i svih oblika mržnje” jedan od prioriteta njezine vlade.

Također je istaknula “odlučnost vlasti da učine sve kako bi židovska zajednica u Njemačkoj procvala”.

Komentari