Merkel, Macron i Johnson pozivaju Iran da ne krši nuklearni sporazum

Njemačka, Francuska i Velika Britanija su u nedjelju pozvale Iran da odustane od mjera suprotnih nuklearnom sporazumu iz 2005., nakon što je službeni Teheran objavio da neće poštivati nikakva ograničenja u procesu obogaćivanja urana.

“Pozivamo Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom”, zajednički su priopćili njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Jonhson nakon telefonskog razgovora.

Sporazum je zaključen u Beču 2005. poslije 12 godina krize i intenzivnih pregovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija), te Njemačke.

Iran se u tom sporazumu obvezao na smanjenje svojih nuklearnih kapaciteta u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.Međutim, 2018. američki predsjednik Donald Trump je odlučio da se SAD jednostrano povuku iz sporazuma te na ponovno uvođenje sankcija. Od tada je Iran postupno kršio obveze iz sporazuma.

Troje europskih čelnika su u svom zajedničkom priopćenju spomenuli i veću napetost nakon američkog zračnog udara u kojem je u petak poginuo iranski general Qassem Soleimani i važan pro-irački orijentirani dužnosnik Abou Mehdi al-Mouhandis. Stoga MerkeL, Macron i Johnson pozivaju Iran, koji je nakon ubojstva Soleimania obećao žestoki odgovor, da se suzdrži od “novih nasilnih akcija ili od pružanja potpore takvim akcijama”.

“Sada je ključno djelovati prema smirivanju situacije. Pozivamo sve čimbenike da pokažu maksimalnu suzdržanost i odgovornost”, istaknuli su Angela Merkel, Macron i Johnson.

Komentari