MERKEL: Izražavam solidarnost s Ukrajinom

Cropix

U prvom javnom obraćanju u šest mjeseci, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je ruski napad na Ukrajinu kršenjem međunarodnog prava i dubinskom prijelomnicom u povijesti Europe nakon Drugog svjetskog rata.

– Moja solidarnost s Ukrajinom koja je napadnuta i na koju je Rusija izvršila invaziju i potpora njezinom pravu na samoobranu, rekla je Merkel u srijedu navečer.

Kazala je da podupire napore koje su poduzeli sadašnja njemačka vlada, Europska unija, Sjedinjene Države, NATO, G7 i UN kako bi osigurali da se zaustavi “barbarski rat i agresija Rusije”.

Merkel je govorila pred dvjestotinjak gostiju na svečanosti za Reinera Hoffmanna koji je nedavno odstupio s čelnog mjesta utjecajne Konfederacije njemačkih sindikata.



Istaknula je da će posljedice rata biti dalekosežne, posebno za Ukrajinu, ali i za cijeli kontinent.

Merkel se osvrnula i na zvjerstva nad civilima, spomenuvši Buču, mjesto blizu Kijeva, u kojem su pronađene stotine ubijenih civila.

Malim tračkom nade u toj beskrajnoj žalosti nazvala je golemu potporu koju Ukrajincima pružaju susjedne zemlje, navodeći Poljsku i Moldaviju kao primjer.

– Nikada ne bismo smjeli uzimati mir i slobodu zdravo za gotovo, naglasila je.

Komentari