Mercator povećao prihod u prvoj polovici godine, ali zabilježio mali gubitak

Slovenski trgovački lanac Mercator povećao je svoje prihode u prvih šest mjeseci za 4,4 posto u odnosu na lanjsko polugodište, ali je zbog nove procjene nekretninskog portfelja ostvario 69,2 milijuna eura gubitka.

Mercator je uz povećani promet svoje prihode povećao na 1,06 milijardi eura, a zabilježeni gubitak je posljedica revalorizacije nekretnina i smanjene vrijendosti drugih osnovnih sredstava, dok bi bez revalorizacije poslovao s dobiti od 86.000 eura, objavila je tvrtka.

U Mercatoru navode da su se u poslovanju u prvoj polovici godine susretali s izrazito negativnim utjecajam  pandemije Covida-19, ali unatoč tome rezultate ocjenjuju pozitivnima, posebno na području maloprodaje, svoje osnovne djelatnosti.

Dobit iz poslovanja prije amortizacije  (EBITDA) porastao im je na godišnjoj razini za 1,7 posto i dosegnuo 83,4 milijuna eura, a dosljednom su primjenom operativnog plana poslovanja amortizirali najveći dio negativnih posljetica restrikcija zbog Covida-19 na svoje poslovanje, navode u kompaniji.



Uspješno  poslovanje u našoj osnovnoj djelatnosti je posljedica pravodobne, odgovorne, sistematske i cjelovite priprema na krizu, kazao je u izjavi za medije glavni direktor Mercatora Tomislav Čizmić.

Pri tome je podsjetio da je ovih dana Europska komisija odobrila koncentraciju Mercatora s grupom Fortenova, kao sljednikom posrnulog Agrokora.

Takva odluka Europske komisije značajan je korak da do prijenosa Mercatora na Fortenovu dođe do kraja ove godine, ocijenio je Čizmić, dodavši kako će novi vlasnik Mercatoru omogućiti snažan nastavak započetog investicijskog ciklusa, čiji je trenutno glavni projekt gradnja novog logističkog centra u Ljubljani u vrijednosti 130 milijuna eura.

Komentari