MEDVEDEV: Imamo poseban dokument o nuklearnom odvraćanju koji jasno pokazuje iz kojih razloga Ruska Federacija ima pravo koristiti nuklearno oružje

Ruska vlada

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je da bi Moskva mogla iskoristiti nuklearno oružje i protiv one zemlje koja koristi samo konvencionalno naoružanje, odnosno koja nije prva upotrijebila nuklearno oružje, prenosi Index.hr.

Rusija ima oko 6000 nuklearnih bojevih glava – najveću zalihu nuklearnog oružja na svijetu. Medvedev je u subotu naveo u koja četiri slučaja bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje, piše The Guardian.

Četvrti slučaj – i bez neprijateljske upotrebe nuklearnog naoružanja
“Imamo poseban dokument o nuklearnom odvraćanju koji jasno pokazuje iz kojih razloga Ruska Federacija ima pravo koristiti nuklearno oružje. Ima ih nekoliko. Prvi je ako neprijatelj napadne Rusiju nuklearnim projektilom, drugi svaka uporaba drugačijeg nuklearnog oružja protiv Rusije ili njezinih saveznika”, kazao je Medvedev.

“Treći je napad na kritičnu infrastrukturu koji će paralizirati naše snage nuklearnog odvraćanja. Četvrti slučaj je kada je počinjen čin agresije protiv Rusije i njezinih saveznika, čak i bez uporabe nuklearnog oružja, a koji bi ugrozio postojanje same zemlje”, dodao je.



“Rusija je odlučna u obrani svoje neovisnosti”
Medvedev je kazao kako je Rusija “odlučna u obrani svoje neovisnosti i suvereniteta te da nitko ne bi trebao sumnjati u to da će odgovoriti na svako zadiranje u njezinu neovisnost”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin na početku rata zaprijetio je nuklearnim oružjem i kazao da bi intervencija Zapada mogla dovesti do “posljedica kakve nikada niste vidjeli”. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu također je spominjao nuklearnu moć Rusije.

“Nastavljamo isporučivati naoružanje i opremu. Prioriteti su dalekometno, visokoprecizno oružje, oprema za zrakoplove i održavanje borbene spremnosti strateških nuklearnih snaga”, rekao je Šojgu u videosnimci koju je objavilo rusko ministarstvo obrane.

Komentari