Medved: ‘Usmjereni smo na organiziranje privremenog smještaja za ljude koji su ostali bez svojih domova’

Foto: Cropix

Održana je konferencija Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Karlovačke i Zagrebačke županije u vojarni ‘Pukovnik Predrag Matanović’ u Petrinji.

Na čelu stožera je potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Prije konferencije održan je sastanak.

Medved se zahvalio Plenkoviću te je rekao da je premijer jučer obišao Petrinju, Glinu, Sisak te okolna mjesta. “Osobno se uvjerio u razornost potresa”, istaknuo je dodajući kako Stožer ima potpuni uvid u stanje na terenu.

Navodi kako je sanirano 12 objekata, uspostavljen je dom zdravlja i Hitna u Glini, 25 kontejnera te tri grijana šatora u Glini, Strašnik i selo Dodoši.



“Vatrogasci su imali 829 intervencija, 530 vatrogasaca i 148 vozila je na terenu. HGSS je odradio 62 intervencije. Crveni križ je pružio 145 psihosocijalne pomoći, 562 osobe su u smještaju na nekoliko lokacija. Podijeljeno je 15,4 tona hrane, 96 grijalica, 16480 toplih obroka za ljude, 2700 toplih obroka za intervencijske timove. Vojska radi na sanaciji prometnica i tornja crkve u Kraljevčanima”, govori.

Dodaje kako kontinuirano postavljaju kontejnere koji su već ranije zaprimljeni. Naglašava kako su usmjereni na organiziranje privremenog smještaja za ljude koji su ostali bez svojih domova, ali broj kontejnera i kamp kućica još nije dovoljan.

Potrebno je oko tisuću kontejnera te su u utorak navečer, kako navodi, analizirali sve moguće uvjete i sve moguće inačice nabavke dodatnog broja kontejnera u narednih nekoliko dana s težnjom da bude što brže.

“Tu su i poteškoće, da bismo ih postavili potrebno je napraviti pripremu terena. Danas u Riječku luku stiže 30 kontejnera koje ćemo čim prije dopremiti i raspodijeliti na ugrožena područja”.

Dalje navodi kako kontinuirano nadziru oštećene nasipe te se već realiziraju određeni zamjenski nasipi, odnosno druga crta obrane.

“Bitno je riješiti pitanje gdje mi kao Stožer nudimo mogućnost privremenih smještaja (kontejneri, šatori) gdje oni mogu sa svojim službama funkcionirati na način da imamo cjeloviti proces. Postojeći model organizirane prehrane preispitujemo u obliku održivosti pa ćemo danas donijeti odluku i o tome”, naglasio je.

Komentari