Medved u Dnevniku HTV-a: U nekonstrukcijskoj obnovi obnovljeno 1108 objekata

Tomo Medved Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Gotovo 6000 ljudi još je u zamjenskom smještaju. Obnova je ključna riječ na Banovini. S čelnim čovjekom Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomom Medvedom u središnjem Dnevniku HTV-a razgovara novinar Mladen Sirovica.

Odgovarajući na ključno pitanje kad će građani dobiti trajni krov nad glavom potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved rekao je kako je danas obilježena godina dana od stradavanja kroz niz aktivnosti.

– Između ostalog, održali smo sjednicu našeg stožera gdje smo rekapitulirali sve bitne aktivnosti koje smo proveli u proteklih godinu dana. Boravili smo s ljudima, obišli smo centar novog života, gospodarski centar na sajmištu u Petrinji gdje je Vlada uložila 30 milijuna kuna, boravili s narodom u kontejnerskom naselju, bili na sajmištu, na svetoj misi. Odgovor na pitanje moram započeti sa svim radnjama koje su slijedile odmah nakon potresa. Vlada je proglasila stanje katastrofe, imenovala Stožer za sanaciju posljedica potresa i od tog trenutka pa naovamo, dakle punu godinu dana, Vlada je kroz Stožer svakodnevno prisutna na terenu. Ono što želim izdvojiti vrlo jasnu su napori koje je Vlada učinila. Prvenstveno u prvim koracima je bilo žurno zbrinjavanje stanovnika i pružanje svih oblika potpore u najširem smislu u toj fazi. Tada smo nabavili 2200 kontejnera koje smo pozicionirali kako bismo žurno zbrinuli stanovništvo i dali im svu potrebitu potporu kroz hranu i sve druge oblike skrbi, rekao je Medved.

Dodao je kako je Vlada paralelno započela proces uklanjanja objekata koji su prijetili sigurnosti ljudima.– Do danas smo uklonili više od 450 objekata, i gospodarskih i obiteljskih kuća. Uz sve to stvarali smo pretpostavke za pristup žurnoj obnovi. Prvi korak u procesu obnove bio je započeti nekonstrukcijsku obnovu, odnosno započeti obnovu objekata s manjim stupnjem oštećenja upravo s ciljem kako bismo u što kraćem vremenskom razdoblju što je moguće više objekata.

Na pitanje u kojoj je to mjeri napravljeno Medved je rekao kako je dosad obnovljeno 1108 objekata i kako se u njih vratilo 6674 osobe.

– Ti objekti su obnovljeni, vlasnici su zapisnički preuzeli zapisnički svoje objekte i oni su sada u svojim sigurnim objektima, rekao je.

Dodao je kako se paralelno s time nastavilo razvijati modele vezane za zamjenske obiteljske kuće.

– Mijenjali smo i zakon o obnovi gdje smo prepoznali specifičnosti Banovine, naveo je ministar Medved.

Na inzistiranje novinara može li konkretnije govoriti o rokovima za ljude koji su u kontejnerskim naseljima Medved je rekao kako će ponoviti da su već smješteno 6674 osobe.

– Trenutačno se u kontejnerskim naseljima nalazi 5666 osoba i njih ćemo u najkraćem mogućem vremenskom razdoblju zbrinuti kroz 4 oblika stambenog zbrinjavanja. Nastavit ćemo intenzitet nekonstrukcijske obnove po modelu kao što smo ga i dosad radili. Već je potpisano ugovora vrijednih 206 milijuna kuna za više 3000 obiteljskih kuća. To je jasan pokazatelj o naporu koji se čini u pogledu nekonstrukcijske obnove. Što se tiče zamjenskih višestambenih zgrada jučer je raspisan javni poziv za izgradnju 10 višestambenih zgrada – po 4 uz Petrinji i Glini i dvije u Topuskom. Jednako tako rade se projekti za konstrukcijsku obnovu objekata i čim se okonča taj proces započinjemo raspisivanje javnog poziva i izgradnju odnosno obnovu u konstrukcijskom segmentu, objasnio je Medved.

Komentirajući činjenicu kako je konsenzus otprilike na razini čitave države da proces ide presporo Medved je rekao kako se moraju naglasiti konkretni pokazatelji o naporima koji su učinjeni.

– Važno je komunicirati postignuća koja su egzaktna. Ali nismo zadovoljni s dinamikom i to smo danas nekoliko puta rekli u Petrinji. Iz tog razloga ćemo nakon što smo 2021. godine započeli proces nekonstrukcijske obnove, donijeli izmjene zakona, donijeli novi program mjera gdje se prepoznaju specifičnosti Banovine, gdje smo raspisali javni poziv za zamjenske obiteljske kuće i to u ovoj godini za 165 obiteljskih kuća, dakle bit će raspisan javni poziv na način da je pet tjedana rok za izbor izvođača, rekao je Medved.

Komentari