Medved: Preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću je usmjerenje na koji način se odnositi prema određenim simbolima

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se u ponedjeljak i diljem Hrvatske, a na zagrebačkom groblju Mirogoj bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. 

Tom je prigodom ministar za N1 odgovorio na upit hoće li Vlada ići u izmjene Kaznenog zakona po kojemu će se zabraniti pozdrav Za dom spremni.

“Ja mislim da vam je predsjednik Vlade rekao malo detaljnije i temeljitije. Ja sam stava da je preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću koju je inicirala i osnovala Vlada u dovoljnoj mjeri usmjerenje na koji način se odnositi prema određenim simbolima i u skladu s tim djeluju i sudovi, pa prema tome po mom mišljenju je upravo taj zaključak, koji je uravnotežen i koji je zahtijevao široku i raspravu i sagledavanje svih aspekata, i ostajem pri tome da je upravo to usmjerenje koje je sadržano u tom zaključku dovoljno”, rekao je Medved.

Inače, ministar je položio svijeće na Mirogoju, a nakon toga otišao u Gospić, gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 102 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, koji su ekshumirani na području Like.‘Jasenovac se posjećuje u nekim drugim prigodama’

Osvrnuo se na rad Vlade u nastavku svih aktivnosti u pogledu ekshumiranja svih žrtava, dostojnog ukopa i pijeteta i počasti, ali i stvaranja ozračja tolerancije, uvažavanja i izgradnje takvih odnosa koji garantiraju perspektivu Republici Hrvatskoj.

“Naš narod, kao rijetki narodi, stradao je kroz povijest i zato nikad ne smijemo zaboraviti žrtve, moramo se žrtvama klanjati, ali i ulagati energiju i upravo graditi perspektivu na odnosima koji garantiraju kvalitetnije međuljudske odnose u društvu i poštivanje ljudskih prava”, istaknuo je Medved.

Dodao je kako se na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima tradicionalno posjećuju obilježja na Mirogoju, Macelju, Golom otoku. Naglasio je kako je “Jasenovac u nekim drugim prigodama”.

Za kraj je ministar rekao kako “nema nikakve razlike, upravo na tragu programa i aktivnosti koje je provodila Vlada u prethodnom mandatu”.

“Može se jasno iščitati naše opredjeljenje da se ne zaborave žrtve nijednog totalitarnog režima, ali i da gradimo odnose u društvu za buduće generacije, kako ne bi bile opterećene prošlošću, ali nikad zaboraviti. Na mlade moramo prenijeti naša povijesna iskustva koja nisu bila laka”, zaključio je Medved, objavio je N1.

Komentari