Medved: Operacija Medački džep ima iznimno velik značaj u mozaiku svih naših akcija i operacija u Domovinskom ratu

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u petak je u Gospiću, na obilježavanju 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Medački džep, istaknuo izniman značaj te operacije u obrani Like i cijele Hrvatske u Domovinskom ratu.

– Operacija Medački džep ima iznimno velik značaj u mozaiku svih naših akcija i operacija u Domovinskom ratu, izjavio je Medved na obljetnici vojno-redarstvene operacije koja je trajala od 9. do 11. rujna 1993.

– Imali smo tešku zadaću, neprijatelj je bio dosta tvrd, dosta čvrst. Ta akcija je možda jedna od najtežih akcija 9. gardijske brigade gdje smo stvarno ušli čelom u čelo, što se kaže vojnički, rekao je Miodrag Hećimović, zapovjednik u akciji Medački džep.

Medved je rekao da se jako dobro sjeća velikosrpske agresije i 1991., napada na Gospić i junačke obrane toga grada, kao i vojno-redarstvene operacije Medački džep.



Istaknuo je veliku ulogu te operacije za “odmicanje neprijatelja od Gospića, sigurnost toga grada, stanovnika Like, ali i cijele Hrvatske, u svjetlu stvaranja pretpostavki za operaciju Oluja koja će uslijediti 1995.”

– Sve postrojbe Hrvatske vojske i policije, koje su provele vojno-redarstvenu operaciju Medački džep, učinile su to brzo, energično i briljantno u svjetlu taktičkog pristupa u provedbi vojnih operacija, rekao je Medved na obilježavanju godišnjice.

Uputio je veliku zahvalu svim hrvatskim braniteljima, te obiteljima koje su izgubile svoje članove, hrabre hrvatske branitelje, tijekom cijelog Domovinskog rata, posebno istaknuvši poginule u operaciji Medački džep.

Središnja svečanost obilježavanja 29. obljetnice VRO Medački džep održava se kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Gospića, a zatim će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi te kod spomen-obilježja Velebitskim junacima u Rizvanuši.

Zbog zločina nad srpskim civilima u toj akciji Haški sud optužio je generale Rahima Ademija i Mirka Norca. U prvom slučaju koji je Haag ustupio hrvatskom pravosuđu Ademi je oslobođen, dok je Norac zbog zločina u Gospiću i Medačkom džepu osuđen na zatvorsku kaznu koju je odslužio.

Komentari