Medved o pozivanju gardijskih brigada: Broj nazočnih je ograničen zbog mjera, poštovali smo tisuću stolica koliko je propisano

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice oslobodilačke operacije Oluje održava se u Kninu na stadionu NK Dinara. 

“Prije svega želim uputiti čestitku braniteljima. Poruke koje smo čuli su afirmativne. Afirmirajući branitelje koji su najsnažniji temelj suvremene Republike Hrvatske, posebno je važno izdvojiti one poruke predsjednika Vlade glede svih mjera koje Vlada provodi. Posebno bih izdvojio važno pitanje pronalaska nestalih i naš kontinuirani napor u traženju informacija o nestalima. Kad sažmemo sve danas izrečeno, smatram važnim poruke pukovnika Danijela Rehaka”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved. 

Komentirao je i to što dio Domovinskog pokreta nije htio doći na svečanost na stadion jer nisu pozvane sve gardijske brigade.

“Želim podsjetiti da smo prije više od mjesec dana uvažavajući stav HZJZ-a analizirali i zaključili da je nogometno igralište najprikladnije. Broj nazočnih je ograničen zbog mjera i zato organizacijski odbor u skladu s mogućnostima zaista je maksimalno koordinirao u svjetlu da svi koji žele sudjelovati, sudjeluju. Dužni smo se držati mjera, poštovali smo tisuću stolica koliko je propisano”



Izvikivanje pozdrava Za dom spremni predsjednika udruge 9. bojne HOS-a i njenog ratnog zapovjednika Marka Skeje, nije htio komentirati.

“Prije programa na stadionu položili smo vijence i onda došli ovdje. Vidjet ćemo što se dogodilo, a onda ćemo dati odgovor. Što se tiče pristupa toj problematici, Vlada je učinila iskorak, oformilo Vijeće i pridržavamo se njihovih zaključaka”.

Umirovljeni pukovnik Danijel Rehak održao je govor.

“Mi bivši logoraši slobodu ne uzimamo zdravo za gotovo, to ne bi smio nitko. Nalazimo se ovdje u kraljevskom gradu Kninu gdje je počeo pakao za hrvatski narod devedesetih. Hrvatska mladost platila je visoku cijenu na putu slobode.

Sjetimo se istočne Slavonije i Vukovara koji su omogućili naoružanje vojsci da zaustavi srpsku vojsku. Naša je sloboda krvlju plaćena i uz goleme žrtve izborena. Naš put je put hrabrosti i časti. Hrvatski branitelji osigurali su nam slobodu i to se nikad ne smije zaboraviti.

Sudionici Oluje udarili su čvrste temelje na naše granice i udarili temelje za plodonosnu sretnu zemlju u kojoj žive sretni ljudi.

Dragi prijatelji, budimo ponosni što pripadamo generaciji koja je sudjelovala u povijesnom vremenu stvaranja hrvatske države. Hrvatske će biti i kad nas više ne bude, a dok smo tu, smognimo snage zajedništvo iz rata prenijeti na mlade. I mi smo bili mladi, bilo nam je teško, ali nismo odustajali.”

Pročitana su imena poginulih i nestalih branitelja VRO Oluja te povjesnica Vojno redarstvene operacije Oluja 95. Ispaljeno je 26 počasnih plotuna iz šest topničkih oružja. Uslijedio je prelet aviona MIG-21.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijenac u društvu ministara Tome Medveda, Marija Banožića, Davora Božinovića, Darka Horvata, Josipa Aladrovića, Nine Obuljen Koržinek i dr.

Vijenac su također položile udruge obitelji stradalnika Domovinskoga rata.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u društvu Roberta Hranja također je položio vijenac u Kninu zajedno s izaslanstvom jedinica lokalne samouprave koje je predvodio župan šibenski Marko Jelić.

Komentari