Medved: Do kraja ovog tjedna imat ćemo cjelokupnu strukturu ove Vlade. Očekujemo 15-18 ministarstava

Ranko Suvar / CROPIX

Tomo Medved nastavit će biti ministar branitelja, a Gordan Grlić Radman ministar vanjskih i europskih poslova. Ostala imena trebala bi biti poznata u četvrtak.

Medved, koji će biti i potpredsjednik Vlade, u večerašnjem je HRT-ovom Dnevniku na pitanje koliko se ministarstava može očekivati u novoj vladi odgovorio – od 15 do 18.

“Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu ove Vlade, rekao je Medved, dodajući da neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu te da organizacija oslikava prioritete i ono što je u programu HDZ-a “Sigurna Hrvatska” prepoznato za novo razdoblje”.

Objasnio je zašto se odustalo od pripajanja Ministarstva branitelja.



“HDZ i predsjednik Andrej Plenković u ovoj prigodi odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija, koliko je važan njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine”, poručio je Medved.

Dodao je da su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Premijer zasad taji konture nove vlade.

“Vlada će biti manja nego što je bila, bit će funkcionalna, bit će ljudi koji su dijelom postojeće strukture ove Vlade, dio njih neće biti, ići će u Sabor, dio novih će se priključiti”, rekao je Plenković.

Neka ministarstva će se spajati

“Bitno je da turizam ima svojeg zastupnika na ovaj ili onaj način u smislu kroz ministarstvo ili neka ministarstva i da može artikulirati svoje želje i da ima negdje jednu točku gdje se svi mogu ujediniti i vidjeti što treba raditi u turizmu”, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Sve je izvjesnije spajanje sektora gospodarstva i energetike. Taj bi resor mogao preuzeti Tomislav Ćorić.

“Sa mnom nitko do sada nije obavio nikakav razgovor. Očekujem li razgovor?-da, resor koji sam si ja poželio i posao kojim bih se ja želio baviti znat ćete odmah nakon što gospodin Plenković postane i službeno mandatar”, rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Iako su ga i u ovom mandatu mediji više puta slali u privatni sektor, ministar financija, čini se, ostaje.

“Okolnosti ovakve kakve jesu zaista od svih nas zahtijevaju na neki način maksimalnu požrtvovnost i predanost, pa tako onda evo i ja u skladu s tim, s obzirom na okolnosti kakve jesu, mislim da su građani između ostalog to na izborima rekli da je potreban određen kontinuitet i stabilnost”, rekao je Zdravko Marić.

Na Predsjedništvu SDSS-a potvrđeno je da za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska pitanja predlažu Borisa Miloševića.

“To je prijedlog koji je bio usuglašen s predsjednikom Vlade”, rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

“Opredjeljenje kluba zastupnika SDSS-a i kluba zastupnika nacionalnih manjina je da je u ovoj fazi potrebno dati priliku čovjeku koji ima više političkog iskustva”, koji ima veću političku težinu, dodao je.

A nakon ponovljenih izbora u Raši – sve je bliža i konstituirajuća sjednica sabora.

“Ako ne bude žalbi na ove izbore koji su bili u Raši, očekujem da ćemo imati sjednicu, nadam se, volio bih da bude 22. 7., dakle u srijedu idući tjedan”, rekao je Gordan Jandroković.

Rok za žalbe za 8. izbornu jedinicu je do srijede u ponoć, a ovisno o tome bit će objavljeni i konačni izborni rezultati. Tek nakon toga počinje teći rok od 20 dana za sazivanje sjednice Sabora.

Komentari