MEDVED: Bitno je podsjetiti na napore koje je Vlada uložila proteklih šest godina u jačanja standarda naših vojnika

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Situaciju u Ukrajini i pripreme za prihvat izbjeglica iz te zemlje komentirao je za HRT potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Kazao je kako je u pripravnosti cjelokupni sustav domovinske sigurnosti te da je Hrvatska pripravna pružiti potporu svima koji žele doći iz Ukrajine u Hrvatsku. Poručio je i kako urbana borba ide u prilog braniteljima u Kijevu.

I ovaj put osuđujemo brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu. Vlada je na sjednici donijela niz odluka o pružanju materijalne pomoći, ali je donijela i odluku o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine. S tim u uvezi ministar Davor Božinović je u stalnom kontaktu s predstavnicima europskog mehanizma za civilnu zaštitu. Usuglašeni su svi programi i planovi za prihvat, kazao je Tomo Medved.

Dodao je kako Hrvatska, na žalost – s tim ima iskustva te podsjetio da smo tijekom Domovinskog rata imali više od 650 tisuća izbjeglih osoba. U skladu s tim Hrvatska je pripravna i pružit će potporu svima koji žele doći iz Ukrajine u Hrvatsku – što se tiče smještaja i kroz sve druge mehanizme pomoći. Naglasio je da se očekuje veliki val izbjeglica – pripravni smo, planove imamo i te ćemo ljude smjestiti, kazao je. Dolazak prvih može se, dodao je, očekivati u vrlo kratkom vremenu.

Komentirajući rusku invaziju na Ukrajinu kazao je kako je posebno potrebno obratiti pozornost na ulaz ruske vojske iz pravca Bjelorusije prema Kijevu.



– Iako su u početnom zamahu imali rezultata, brzo su prošli određeni prostor. Sad su se usmjerili na Kijev i očekuje se da će branitelji toga grada zaustaviti taj prodor. Moramo biti svjesni da je urbana borba puno složenija i ide u prilog branitelja, kazao je Medved.

Dodao je kako valja imati na umu i činjenicu da kod agresora – nakon tri dana dolazi do usporavanja i umora vojske. “Sad je velika uloga na braniteljima da zaustave nastavak agresije na Ukrajinu”, naglasio

Dodao je kako je važno da se sastane Vjeće za nacionalnu sigurnost, naročito nakon što je premijer Andrej Plenković nazočio sastanku Europskog vijeća, a predsjednik summitu NATO-a. Sjednicu očekuje u idućih nekoliko dana. Osim stanja u Ukrajini, kazao je – na sjednici će biti riječi i o stanju sigurnosti vezano za zemlje u okruženju.

– Cjelokupni sustav domovinske sigurnosti je u stupnju pripravnosti. Hrvatska vojska je snažna, dobro naoružana. Bitno je podsjetiti na napore koje je Vlada uložila proteklih 6 godina, kupnju vojnih zrakoplova, borbenih vozila i jačanja standara naših vojnika. Čovjek je uvijek ključni čimbenik, zaključio je Medved.

Komentari