MEĐUNARODNA ZAJEDNICA: Aerodromi i granični prijelazi u Afganistanu moraju ostati otvoreni, ljudi moraju sigurno otići iz zemlje

Afganistan/ilustracija

S obzirom na to da u kabulskoj zračnoj luci vlada kaos jer Afganistanci i stranci žele što prije otići iz zemlje, više od 60 zemalja izdalo je zajedničko priopćenje u kojem piše da se Afganistancima i stranim građanima koji žele napustiti zemlju mora dopustiti da odu. Osim toga, aerodromi i granični prijelazi moraju ostati otvoreni, objavio je američki State Department.

Američka vlada i zemlje među kojima su Austrija, Britanija, Kanada, Njemačka, Španjolska, Italija, Japan, Južna Koreja, u zajedničkom priopćenju naveli su da “oni na pozicijama moći i vlasti diljem Afganistana snose odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine, kao i za trenutnu obnovu sigurnosti i javnog reda”.

Oni smatraju da “afganistanski narod zaslužuje živjeti sigurno i s dostojanstvom”.

“Mi u međunarodnoj zajednici spremni smo mu pomoći”, piše u priopćenju.



Podsjetimo, talibani su proglasili završetak rata u Afganistanu nakon što su preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palačom u Kabulu, u vrijeme odlaska snaga predvođenih SAD-om i nastojanja zapadnih zemalja da u ponedjeljak evakuiraju tisuće svojih građana.

Pentagon je odobrio dodatnih 1000 vojnika kako bi pomogli u evakuaciji američkih građana iz Kabula, kao i Afganistanaca koji su radili za njih. Iz američke vlade rekli su da će preuzeti kontrolu nad zračnim prometom kako bi se omogućio odlazak tisuća Amerikanaca.

Zajedničko priopćenje State Departmenta i Pentagona nakon što su talibani ušli u glavni grad Afganistana potvrdilo je da će SAD u sljedećih 48 sati “proširiti svoju sigurnosnu prisutnost na gotovo 6000 vojnika, a misija će biti u cijelosti posvećena tome i preuzimanju zračne kontrole”.

Većina zapadnih diplomata napustila je Kabul, rekao je američki dužnosnik u ponedjeljak, dok su talibanski pobunjenici zauzeli afganistanski glavni grad.

“Mogu sa sigurnošću reći da je većina zapadnjačkog diplomatskog osoblja sada izvan Kabula. Dio pomoćnog osoblja je ostao”, rekao je dužnosnik Reutersu.

Komentari