Među vatrogascima trojica su pozitivna, službe rade punim kapacitetom

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Angažman vatrogasaca na suzbijanju koronavirusa, uz redovne aktivnosti gašenja požara i tehničkih intervencija, nije doveo do pada njihove operativne sposobnosti, ocijenila je u petak Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Zagrebački vatrogasci odradili su od 22. ožujka do petka 2327 hitnih intervencija, od kojih su većina tehničke intervencije, a odrađen je i 41 požar. HVZ je precizirao da se u petak na terenu nalazi šest visinskih vozila Javne vatrogasne postrojbe Zagreb te visinska vozila iz Splita, Dubrovnika, Rijeke, Krapine, Osijeka, Velike Gorice, Slavonskog Broda, Slatine i Varaždina ali i privatnih tvrtki koje su ih stavile na raspolaganje.

Uz to, na terenu djeluju i ekipe dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca s navalnim i tehničkim vozilima, a trenutno je zaprimljeno preko 600 dojava o sanaciji objekata oštećenih u potresu. HVZ je dodao da su vatrogasci Zagrebačke županije u razdoblju od 24. do 30. ožujka zabilježili 591 događaj u kojem je bilo angažirano 1884 vatrogasaca sa 1262 vozila, a osim ophodnje, vatrogasci su prevozili i osobe u samoizolaciju te karantenu.

U istom razdoblju angažirano je 67 vatrogasaca iz 11 vatrogasnih postrojbi u nadležnosti Vatrogasne zajednice ličko-senjske županije koji provode zadaće u potpori policijskim službenicima na šest policijskih punktova u Županiji te u provedbi ophodnji na području Plitvičkih Jezera. Na području Novalje vatrogasci dvaput tjedno dezinficiraju javne gradske prostore i površine, kao i trgovačke objekte, te dostavljaju i distribuiraju sredstva za dezinfekciju.



Međimurski vatrogasci su u istom razdoblju, uz ostale redovne aktivnosti, obavljali ophodnju po naseljima, a ukupno je bilo angažirano 1759 vatrogasaca. Na području Sisačko-moslavačke županije posljednjih dva dana zabilježeno je 96 izvanrednih događaja na kojima je sudjelovalo 167 vatrogasaca sa 97 vozila.

Na području Varaždinske županije u ophodnjama svakodnevno sudjeluje oko 400 vatrogasaca, dok je na području Splitsko-dalmatinske županije u zajedničkim patrolama s policijom, dezinfekciji ulica i obilasku starijih osoba i dostavi namirnica i lijekova angažiran 201 vatrogasac.

U 26 općina i tri grada na području Koprivničko-križevačke županije angažirano je između 90 i 100 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava koji organizirano u suradnji s ophodnjama PU koprivničko-križevačke obilaze i prate kršenje mjere o zadržavanju na javnim mjestima. I na području Osječko-baranjske, Primorsko-goranske i Požeško-slavonske županije u prosjeku oko 80 vatrogasaca sudjeluje u aktivnostima sprečavanja širenja zaraze koronavirusa.

HVZ ističe kako su trojica vatrogasaca pozitivna na koronavirus, ali da se sva trojica oporavljaju.

Komentari