Međimurje: Nema novooboljelih, nalazi testiranih liječnika negativni

U Međimurskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, i dalje su dvije osobe u čakovečkoj Županijskoj bolnici, a nalazi testiranih liječnika su negativni, izvijestio je župan Matija Posavec na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite u nedjelju.

Posavec je rekao da je od petka provedeno ukupno devet testiranja s negativnim nalazima, te je nalaz negativan za dva testirana liječnika, što znači da virus nije ušao u međimurski zdravstveni sustav.

“Prvozaraženi pacijent je primljen u nedjelju, 22. ožujka. U nedjelju je imao negativan nalaz, međutim u subotu je nalaz bio pozitivan. Drugozaraženi pacijent je stabilno“, kazao je Posavec.

Međimurski župan je naglasio da je epidemiološka situaciju u županiji povoljna te da je strategija samoizolacije što pokazuju i brojke. U Međimurju je napravljeno 0,9 posto svih testiranja u Hrvatskoj. Od ukupnog broja testiranih u Hrvatskoj 13 posto su zaraženi, dok je u Međimurju to 4,2 posto.



Voditeljica Odjela za infektologiju Županijske bolnice Čakovec Tanja Potočnik Hunjadi kazala je da čekaju da dva uzastopna nalaza za prvooboljelog budu negativna.

“Nalaz u četvrtak je bio negativan, a jučer pozitivan. To govori o nepredvidivosti virusa o kojem malo znamo. Testiranja su u razmaku od 48 sati. Moramo imati dva uzastopna negativna da ga proglasimo izliječenim“, rekla je Potočnik Hunjadi te dodala da je druga zaražena osoba, koja ima upalu pluća, u boljem stanju i bez temperature.

Načelnik međimurskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec istaknuo je da je bilo nekih problema s propusnicama jer je teško obuhvatiti sve životne situacije te pozvao na pridržavanje mjera. Izdvojio je situaciju u južnom dijelu Međimurja.

“Jutros smo dobili dojavu da na području uz Dravu, kod Kuršanca, ima okupljanja u vikendicama. Molim da se to ne radi. Uslijedit će provjera nadležnih“, rekao je Grivec.

Komentari