Medicinsku sestru lažno optužila da odlazi na posao u bolnicu iako je u samoizolaciji. Kaznit će je s 200 njemačkih maraka

Novi slučaj širenja lažnih vijesti o zarazi preko društvenih mreža otkrila je policija u Trogiru, pa je prekršajno kaznila 39-godišnjakinju koja je jednu medicinsku sestru lažno optužila da odlazi na posao u bolnicu iako je u samoizolaciji.

Splitsko-dalmatinska policija u nedjelju je priopćila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je osumnjičena počinila prekršaj protiv javnog reda i mira na štetu medicinske djelatnice.

Za nju je, naime, putem društvenih mreža objavila komentar da odlazi na posao u bolnicu te izlazi iz kuće iako se nalazi u samoizolaciji.

Na taj je način, tvrde u policiji, uznemirila i nju i njezinu obitelj te građane.



Po dovršenoj istrazi 39-godišnjakinja je prekršajno kažnjena.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira još uvijek propisuje da će se onaj da tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima remeti mir i spokojstvo građana prekršajno kazniti novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od nekadašnjih 50 do 200 njemačkih maraka ili kaznom zatvora do 30 dana.

Naime, Zakon kojim je propisan taj prekršaj uz manje izmjene na snazi je od 1977. godine te su u njemu i danas novčane kazne propisane u njemačkim markama, a kazne preračunato u kunama iznose od 200 do 780 kn.

Kaznena odgovornost propisana je samo ako bi se lažno uzbunile javne službe koje osiguravaju red ili pružaju pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe.

Komentari