Medicinski izvori o Plenkoviću: Ne radi se o većem zdravstvenom problemu, kašalj mu se produljio zbog problema s alergijama

Nel Pavletic/PIXSELL

Liječnici koji prate zdravstveno stanje premijera osvrnuli su se na njegov ostanak u izolaciji još nekoliko dana. “Ne radi se o nekom većem zdravstvenom problemu premijera Andreja Plenkovića, ali iz opreza smo mu preporučili da još koji dan ostane na kućnom liječenju”, rekli su za Jutarnji list.

Naime, nakon što je po naputku liječnika bio u izolaciji 10 dana zbog koronavirusa, bolovanje mu je produljeno, premda premijer više nema povišenu temperaturu, ali i dalje i kašlje pa je poslušao preporuke liječnika da ipak ne putuje u Bruxelles jer bi to moglo pogoršati njegovo zdravstveno stanje.

Respiratorni problemi povezuju se s premijerovim alergijama koje potenciraju dugotrajni kašalj uvijek kad ima neki respiratorni infekt, što mu smeta pri disanju, piše Jutarnji list, podsjećajući da je i prije tri godine, u siječnju, Plenković zbog dugotrajnog kašlja nastalog zbog viroze bio na pregledu u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, ali ni tada nije nađen neki veći zdravstveni problem, već je to po svemu sudeći ipak posljedica atopijske alergije.

Očito je covid upravo kod pacijenata koji i inače imaju problem s plućima nešto težeg oblika i dulje traju respiratorni simptomi koji nerijetko završe i s bolničkim liječenjem, za što kod premijera zasad nema potrebe.



Koliko je poznato, Plenković se liječio po protokolu za covid-pacijente koji se liječe kod kuće, ali imaju nešto teže respiratorne probleme, kod kojih se osmi ili deveti dan bolesti u terapiju uključuju kortikosteroidi, a ponekad i lijekovi za suzbijanje ugrušaka, ali se ne hospitaliziraju jer nije potrebno liječenje kisikom.

Komentari