MEDAK VIŠE NIJE NA ČELU UDRUGE UGOSTITELJA Počeli su nas percipirati kao oporbu, a ne glas struke

Luka Stanzl/PIXSELL

Marin Medak i njegov zamjenik Vedran Jakominić povukli su se s dužnosti predsjednika i zamjenika predsjednika Nacionalne udruge ugostitelja, javlja Jutarnji list. Sam Medak predložio je da ga zamijeni vlasnica konobe Dujkin dvor iz Splita Jelena Tabak.

On pak ostaje u udruzi, ali ne na njenom čelu. Tom prilikom rekao je kako je udruga osnovana zato što ne funkcioniraju Hrvatska obrtnička, a ni Hrvatska gospodarska komora.

“Osnovni problem moga povlačenja i povlačenja Vedrana Jakominića je to što su nas građani počeli percipirati kao političku oporbu, a ne glas struke. Osobno se ne namjeravam nikada baviti politikom. Zato smo se odlučili povući s tih mjesta u nadzorni odbor. Napravili smo kvalitetnu strukturu Udruge, a novo vodstvo je tu od samog početka i upućeni su u sve probleme. Mene je posebno pogodilo to što Nacionalni stožer civilne zaštite uopće ne vodi zapisnike sastanaka. Tako da odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata uopće nema zapisnik, a odlučuje o sudbini desetke tisuća ljudi i njihovih obitelji. Model obeštećenja nije funkcionalan niti je upotrebljiv”, rekao je Medak.

Tabak ne gubi vrijeme

Tabak je najavila kako će odmah zatražiti izjednačavanje tretmana poslovanja caffe barova i objekata jednostavnih usluga s drugim ugostiteljskim objektima.



“Tražimo jednokratnu isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od tri posto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. u vidu pomoći za saniranje te ponovno pokretanje poslovanja te osigurati adekvatni pristup istim sredstvima i ugostiteljima koji su započeli s radom u 2020. Tražimo i da se ubrza isplata potpora za očuvanje radnih mjesta i naknade fiksnih troškova te da se osigura produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta i naknadu fiksnih troškova za vrijeme trajanja epidemioloških mjera ili drugih ograničenja u poslovanju propisanih od strane nadležnih tijela”, rekla je.

Medak dodaje kako je poražavajuć podatak da je do sada predano 119 zahtjeva za obeštećenje umjesto zaista potrebnih 20-ak tisuća.

Tabak naglašava da se potpore za očuvanje radnih mjesta treba približiti stvarnim potrebama tržišta, a to znači da je potrebno omogućiti isplatu naknade za direktore koji su ujedno i osnivači društava ili vlasnici obrta s više od 10 zaposlenih. U takvom slučaju nalazi se preko 80 posto subjekata u Hrvatskoj, govori pa dodaje kako je potrebno omogućiti otpis doprinosa iz i na plaće za sve subjekte koji ostvaruju pad prometa od 20 posto, a ostale isplate nastaviti sukladno postojećem modelu.

Komentari