MATURANTI SU SVOJE REKLI ‘Ovo je najmanje što smo zatražili, ali čak ni to nam nije odobreno’

Tom Dubravec / CROPIX

Tvrtko Tunjić, maturant Srednje škole Ban Josip Jelačić u Zaprešiću ponovno se oglasio na društvenim mrežama i izrazio nezadovoljstvo zbog odluke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da se iz mature izbaci gradivo drugog polugodišta četvrtih razreda. Naime, ta se odluka odnosi samo na obvezne predmete. Pismo maturanta prenosimo u cijelosti.

“Portal srednja.hr jučer je ekskluzivno objavio rezultate velike ankete o državnoj maturi u kojoj je sudjelovalo gotovo 5000 maturanta. Između ostalog, iznenađujući je odgovor na 1 pitanje.

Na pitanje treba li se državna matura provesti u lipnju, 78,5% ispitanih smatra da ne treba, dok ih 21.5% misli da ipak treba.

Ministrica Divjak je odgovorila na upit koji joj je poslan prošli tjedan, u kojem sam zatražio da najmanje što se može učiniti, je ukidanje gradiva 2. polugodišta 4. razreda iz ovogodišnjih ispita, već sljedeći dan stigao je odgovor ministrice. Ministrica je ipak odlučila poslušati savjet, pa je poručila NCVVO-u da se makne gradivo iz ovoga polugodišta, no samo za obvezne predmete.

Ovo je najmanje što su maturanti uključujući i mene zatražili od ministrice ali čak ni to nam u potpunosti nije odobreno. Ako se ukida gradivo, onda ga ukinite za sve predmete, a ne samo obvezne, jer gotovo svi fakulteti traže da se polože neki od izbornih predmeta potrebnih za upis. Također, očekujem da ministarstvo objavi kojeg točno gradiva neće biti na određenim ispitima, jer svima je dobro poznato da nemaju sve škole isti plan i program.

Poruka ovih dana koju često možemo čuti je da budemo strpljivi i da čekamo, mi maturanti ne možemo čekati, mi moramo znati točne datume ispita iz svakog predmeta! Ministarstvo odluke donosi sporo i površinski, a ministrica se ponaša kao da joj je svejedno, jer svjesna je da joj mandat istječe za nekoliko mjeseci.

Što se tiče rezultata ankete koje sam prethodno naveo, ona samo pokazuje koliko su maturanti ne spremni za maturu, te da ako se nastavi loše organizirana online nastava, rezultati će biti poražavajući ne samo za nas, nego za budućnost svih!”, napisao je na Facebooku Tvrtko Tunjić.

 

Komentari