Mato Palić o Milanovićevom istupu: Njegov osobni stav o datumu Dana državnosti je irelevantan

Goran Mehkek / CROPIX

Za njega danas nije Dan državnosti, zato je odlučio bojkotirati cjelodnevno svečano obilježavanje i samo je položio vijence na Mirogoju. Sutvorac hrvatskog Ustava Vladimir Šeks, poručuje da je to razlog za opoziv, a ustavnopravna struka također smatra da se predsjednik ne ponaša u skladu s dužnosti koju obnaša.

”Sad vama sretan 30. 5. to je nekakav datum, nije da nije, ali dan državnosti nije”, rekao je predsjednik Zoran Milanović. Predsjednik ustraje – za njega 30. svibnja nije Dan državnosti.

Povratak Dana državnosti na 30. svibnja odluka je koju je većinom glasova donio Sabor, ali za predsjednika, to je rezultat političke trgovine. ”Možeš jer možeš. Dobio si, kupio si nekakve glasove žetonima. Doći će netko drugi, nadam se da će biti razuman, da neće tjerati svoju volju i odabrati nešto što smeta polovici hrvatskih građana ili većini”, poručio je predsjednik.

Premijer ne želi u sukob

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u sukob se nije želio upuštati. ”Ja mislim da je loše ukoliko predsjednik Republike tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Hrvatski sabor. Mi jako dobro znamo da je Račanova vlada 2001. godine promijenila Dan državnosti i stavila ga na 25. lipnja, koji je isto tako važan datum, ali ovo je bio početak. I zato mi je žao da na taj način govori o danu, datumu ključnom datumu za suvremenu hrvatsku povijest”, rekao je premijer. Nada se da će do kraja svog mandata promijeniti mišljenje.



”Ja ne želim svaku komemoraciju, svaki dan kada nešto obilježavamo ili slavimo, pretvarati u polemiku s predsjednikom Republike. S njime možemo polemizirati sve druge dane”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Propustio svečano obilježavanje

Svečano obilježavanje koje organizira Vlada, predsjednik je odlučio propustiti. ”Ja ne bojkotiram. To je predizborni skup i ovo je obećanje jedne političke garniture koju oni sad ispunjavaju”, rekao je Milanović.

Ovakve izjave ne bi trebale dolaziti od predsjednika, koji predstavlja sve građane, smatra ustavnopravni stručnjak Mato Palić. ”Njegov osobni stav o tom datumu je irelevantan jer on uvijek kad govori, govori kao predsjednik Republike Hrvatske. Ako ima dvojbe o tom datumu, uvijek može zatražiti od Ustavnog suda ocjenu suglasnosti dijela zakona koji to propisuje s Ustavom.

Kada je u pitanju neutralnost predsjednika u kampanji, ona je poželjna, a poželjno je i da izađe na izbore i glasuje, smatra Palić. ”Bilo kakvo politiziranje u ovakvoj osjetljivoj situaciji je jedan pogrešan pristup”, kaže stručnjak, za Dnevnik.hr.

Komentari