Matić: Mi za ono što se dogodilo ne krivimo sav srpski narod, nego tadašnju političku vrhušku i vrh JNA koji su to organizirali

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Predstavnici Udruge pravnika Vukovar 1991. i europarlamentarac Predrag Fred Matić veleposlanstvu Srbije predali su pismo u kojem se poziva da se bivšim logorašima omogući posjet logoru Stajićevo, sukladno ranijem obećanju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Pismo su predstavnici veleposlanstva predali Zoran Šangut, predsjednik udruge i bivši logoraš u Stajićevu, njegov zamjenik Pero Kovačević te Matić, također bivši logoraš.

U pismu se srbijanskog predsjednika poziva da, sukladno sastanku iz srpnja 2016., kad su s Vučićem razgovarali Šangut i Kovačević, izvrši njegovo obećanje o omogućavanju posjeta Stajićevu i postavljanje spomen ploče.

Taj se sastanak održao pod posredovanjem zastupnika u Bundestagu Josipa Juratovića, a Kovačević je u petak rekao da je Vučić, osim što je rekao da će i sam doći u Stajićevo, najavio da će tamo pozvati i tadašnju njemačku kancelarku Angelu Merkel.



Kovačević je kazao kako je u ime udruge s Vučićevim savjetnikom Veranom Matićem već usuglasio sve detalje službenog protokola posjeta, no da je službena Srbija sve otkazala tjedan dana prije planiranog događaja.

U mojoj garaži već 13 godina stoji mramorna ploča i znam se gorko našaliti: ‘sva sreća da je mramorna i da neće istrunuti’, rekao je Matić u petak.

– No mi ne odustajemo od toga da jednog dana postavimo tu spomen ploču i da se na dostojanstven način ljudima koji su tamo bili, a posebno onima koji su tamo stradali, može zapaliti svijeća i položiti cvijeće, dodao je.

Na Srbiji je idući korak, poručio je eurozastupnik koji je bio zatočen u Stajićevu.

Šangut je rekao da udruga već 14 godina gotovo svake godine traže obilježavanje mjesta stradanja ne samo za Hrvate, nego i Srbe i sve druge koji su tamo bili zlostavljani i mučeni, a koji više nisu s nama. Pomaka, međutim, nema.

Mi za ono što se dogodilo ne krivimo sav srpski narod, niti smo ga ikad krivili, ne krivimo sve Srbe, Vojvođane, Zrenjanince, nego tadašnju političku vrhušku i vrh JNA koji su to organizirali, rekao je Matić u izjavi nakon predaje pisma.

Svako pomirenje počinje priznanjem, zaključio je europarlamentarac.

Logor Stajićevo nalazio se u blizini Zrenjanina u Srbiji, a sud u Haagu tvrdi da je tamo bilo više od 1.700 pritvorenika.

Kovačević je rekao kako im je tijekom posjeta Srbiji “neformalno rečeno da ne postoji politička volja” da se procesuiraju zločini počinjeni u logorima na području Srbije.

– Da danas opet zatražimo i omogući nam se da u 12. mjesecu kad smo još tamo bili, tih zimskih dana, da posjetimo i zapalimo svijeću ne samo za Hrvate, nego i Srbe i sve one koji su tamo bili zlostavljani i mučeni, a danas nažalost više nisu s nama. Vjerujem i da među obiteljima onih ubijenih i bivših logoraša isto ima članova obitelji koji bi voljeli otići u logor Stajćevo i zapaliti svijeće za naše prijatelje i naše suborce, rekao je Zoran Šangut.

– Što se tiče logora, to i samo znate, mi smo tri puta bili u Beogradu vezano za našu kaznenu prijavu. Nama je neformalno rečeno od tužiteljice za ratne zločine da ne postoji politička volja da se procesuiraju zločini počinjeni u logorima na području Srbije. Mogu vas samo podsjetiti da je u predmetu Milošević, u Haagu se bavilo pitanjem logora, poglavito Stajćeva, gdje je bilo utvrđeno da je ubijeno 17 zatočenika dok je prema optužnici DORH-a za predmet logora protiv Vasiljevića i ostalih – govori se da je u logorima ubijeno najmanje 19 zatočenika hrvatskih branitelja i normalno očekujemo postupanje srbijanskog pravosuđa, naglasio je Pero Kovačević.

Komentari