Matej Mišić za Otvoreno: O sudbini grada odlučuje sitno politikanstvo

Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je u ponedjeljak navečer prekinuta Sjednica zagrebačke Gradske skupštine, ona se nastavlja u utorak i dalje na temu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana te o 14 HDZ-ovih amandmana na GUP.

Nakon burne rasprave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbio je u ponedjeljak preostalih 11 HDZ-ovih amandmana na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a jer nisu bili u javnoj raspravi.

“Gradonačelnik je razmotrio preostalih 11 amandmana Kluba gradskih zastupnika Hrvatske demokratske zajednice te iste ne prihvaća iz istih razloga iz kojih je povukao i vlastite amandmane”, stoji u gradonačelnikovu očitovanju na amandmane.

Što očekuje od nastavka današnje sjednice Gradske skupštine upitali smo za portal Otvoreno.hr zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mateja Mišića.



Najgori oblik samovolje

“Ono jučer je bio najgori oblik samovolje. Nakon što smo završili sa svim raspravama, trebali smo pristupiti raspravi o GUP-u. Je li predsjednik Vlade Andrej Plenković nazvao predsjednika gradske Skupštine ili nije, u ovom slučaju, čak i nije važno. No, predsjednik Skupštine Drago Prgomet je samovoljno odlučio da se neće glasati o GUP-u, i to bez ijednog razumnog objašnjenja”, rekao je Mišić.

Dodao je kako ovo nije prvi put da se prekidaju sjednice. Kada se one prekidaju tada se to čini zbog opširnog dnevnog reda i slično, no ne odgađa se glasanje.

Mišić je pojasnio kako bi u ovom slučaju, u 10 minuta skupštinari završili glasanje o GUP-u.

“To je dokument koji bi trebao odlučiti o razvoju grada, a oni su ga sveli na sitno politikanstvo gdje jedni drugima iz inata daju amandmane pa se jedni povuku, a drugi ne žele odstupiti, a onda se međusobno prozivaju s govornice…”, istaknuo je Mišić.

Pojasnio je to činjenicom kako su na sjednici Gradske skupštine u ponedjeljak dvije zamjenice gradonačelnika s govornice prozivale HDZ u vezi amandmana.

“Dakle, to je odnos koalicijskih partnera pri donošenju dokumenta koji bi trebao odlučiti u kojem smjeru će se Zagreb razvijati u sljedećih pet do 10 godina. Glavna poruka je da su vođenje grada sveli na sitno politikanstvo”, naglasio je Mišić.

Napomenuo je kako ne zna je li se i tko s kim sastao u utorak ujutro, ali zamijetio je da o interesu grada očito odlučuje sitno politikanstvo.

Na upit o tome, kako će završiti priča s GUP-om, Mišić je rekao kako će s obzirom na situaciju od ponedjeljka, Bandićevi zastupnici vjerojatno odbiti HDZ-ove amandmane, a potom će HDZ zbog odbijanja amandmana odbiti GUP.

“Ne bi bilo prvi put da HDZ mijenja mišljenje”, zaključio je Mišić.

Komentari