Masovno se traže covid potvrde, evo koliko ih je dosad izdano

Covid-potvrda Foto: Index

Dosad izdano više od 45 tisuće covid potvrda, od čega je 90 posto onih o cijepljenju. Od toga je tek 4000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.

Hrvatska je prva država članica Europske unije koja je uspostavila sustav izdavanja EU digitalnih covid potvrda i zajedno s Bugarskom, Češkom, Danskom, Njemačkom, Grčkom i Poljskom povezala se s EU pristupnikom koji omogućava provjeru vjerodostojnosti potvrda.

Potvrde u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, građani mogu dobiti putem portala e-Građani ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje diljem Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu gdje se potvrde ne izdaju: Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova.


“Svi građani koji su cijepljeni prema programu cijepljenja koji je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo moraju biti zavedeni u središnjem registru cijepljenih osoba, što je temelj za izdavanje digitalne COVID potvrde o cijepljenju. Ukoliko se pokaže da se netko od cijepljenih građana ne nalazi u registru, molimo ih da se s kartonom i potvrdom o obavljenom cijepljenju jave liječniku ili zdravstvenoj ustanovi gdje je obavljeno cijepljenje kako bi se obavio naknadni upis građana u popis cijepljenih osoba”, ističu u Ministarstvu zdravstva u koji stižu upiti građana kako ostvariti svoje pravo na digitalnu covid potvrdu.

Pogrešni podaci

Naime, najveći broj građana koji su do sada primili cjepivo upisan je u središnji registar cijepljenih osoba i bez problema mogu u vrlo kratkom roku doći do svojih covid potvrda. Međutim, dio građana je, iz različitih razloga, ostao neupisan ili je upisan s nepotpunim ili pogrešnim podacima što onemogućuje pravodobno izdavanje potvrda.

Građani od srijede i na Portalu zdravlja (https://portal.zdravlje.hr) imaju mogućnost sami provjeriti jesu li im podaci o cijepljenju ispravno evidentirani. Najbrži način otklanjanja tih problema jest u izravnom kontaktu građana s liječnicima i ustanovama gdje je obavljeno cijepljenje, jer samo liječnica ili liječnik koji je obavio cijepljenje je ovlašten za unos podataka o cijepljenoj osobi, odnosno drugi liječnik te zdravstvene ustanove

Također, dio građana traži dodatne informacije za dobivanje covid potvrde o preboljenju pa je potrebno naglasiti da se ona izdaje osobi koja je preboljela Covida-19 i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu. Takva potvrda je valjana 180 dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa koji je evidentiran u sustavu. Potvrda o preboljenju se ne izdaje temeljem brzog antigenskog testa, što je utvrđeno prijedlogom uredbe o EU digitalnih covid-potvrda.

Sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih covid potvrda građanima su dostupne putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.

U Hrvatsku mogu ući i osobe koje ne mogu ostvariti pravo na potvrdu

Sukladno Odluci stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o izmjenama Odluke o privremenoj zabrani i ograničenju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske od 01. lipnja 2021. godine, ulazak u Republiku Hrvatsku omogućuje se i za osobe koje ne mogu ostvariti pravo na digitalnu covid potvrdu u sljedećem slučajevima:

  • predočenjem potvrde o preboljenju bolesti Covid-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti Covid-19, a cijepljenje je provedeno prije manje od 180 dana,
  • predočenjem pozitivnog brzog antigenskog testa (naveden na Zajedničkoj listi država članica EU) kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenju izdane od liječnika,
  • određivanje samoizolacije po dolasku u Republiku Hrvatsku i trajanju od 10 dana ili do zaprimanja rezultata negativnog testa.

Na razini Europske unije kontinuirano traju razmatranja o digitalnoj covid potvrdi te su moguće prilagodbe u samoj digitalnoj covid potvrdi ovisno o aktualnim znanstvenim spoznajama i konsenzusu struke.

Također, poput Hrvatske, svaka zemlja članica za ulazak na svoj teritorij može donijeti dodatne uvjete koji nisu obuhvaćeni digitalnom covid potvrdom, a koji se tada također potvrđuju predočenjem odgovarajuće medicinske dokumentacije kod prelaska granice, piše N1.


Komentari