Markotić: Svi smo se previše opustili, mjere će se pooštravati po potrebi

screenshot

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, komentirala je porast novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

“Više me ništa oko koronavirusa ne može iznenaditi. Bili bismo sretni da su bili brojevi kakvi su bili zadnjih mjesec dana, od nula do dva. Mislim da je ovo popuštanje mjera na sve strane, ne samo kod nas nego i u drugim zemljama, dovelo do opuštanja i mogućnosti da se virus ponovno intenzivnije širi”, rekla je Markotić.

‘Da se i dalje pridržavamo mjera, virusu bi se bilo teže širiti’

Markotić je naglasila da se mjera samoodgovornosti i samodiscipline kod svih građana trebalo i dalje pridržavati.

“Da se mi i dalje pridržavamo tih mjera, virusu bi se bilo teže širiti”, rekla je Markotić.

S popuštanjem mjera građani su počeli imati i neki novi-stari život, kaže Markotić i dodaje da smatra kako su se “svi malo previše opustili”.

Situacija se može držati pod kontrolom, ali uz kolektivnu odgovornost

Na pitanje može li se trenutna situacija držati pod kontrolom ili postoji mogućnost da sve izmakne kontroli, Markotić kaže da vjeruje da se može držati pod kontrolom, uz kolektivnu odgovornost.

Mjere za građane, kad je riječ o zaštitnim maskama, pooštravati će se ako se za to pokaže potreba, istaknula je Markotić.

O pooštravanju epidemiološkim mjera u Hrvatskoj i na granici, Markotić kaže da bi se potreba za tim pojavila kad bi broj novozaraženih nastavio rasti na više područja i kad bi bila jača lokalna distribucija virusa.

Ipak, Markotić kaže da se o tome brinu epidemiolozi, dok je njezin zadatak osigurati najbolje uvjete liječenja za pacijente, donosi Dnevnik.hr.

Komentari