Markotić predstavila rezultate: Oni koji su preboljeli koronu ne trebaju drugu dozu cjepiva

alemka markotić/Matija Habljak/PIXSELL

Ravnateljica Klinike ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić predstavila je rezultate istraživanja o cjepivima koje je među svojim zaposlenicima provela ova klinika, a čije je rezultate zatražila i Europska agencija za lijekove.

Istaknula je da istraživanje pokazuje da se, nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa, višestruko povećavaju antitijela kod određenog broja ispitanika.

Rekla je kako je ova studija još u tijeku, no preliminarnu analizu su napravili.

“Do danas je cijepljeno 426 ispitanika klinike i to sa dvije doze Pfizerova cjepiva. Kod osam zaposlenika su se nakon prve doze razvile alergijske reakcije i oni nisu još dobili druge doze. Prvi serološki testovi su napravljeni tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, a drugi su napravljeni četiri tjedna nakon druge doze”, prenosi N1.



Dodala je da su ispitanici većinom žene, odnosno 344 žena i 89 muškaraca u dobi od 20 do 65 godina.

“Kod svih je zabilježen veći broj antitijela, čak sedam puta veći nakon druge doze. Samo kod pet ispitanika nakon prvog cijepljenja zabilježen manji broj antitijela”, istaknula je.

Postoji negativna korelacija s količinom antitijela i dobi, ali to još treba dodatno analizirati.

“Zaposlenici koji nisu u neprestanom kontaktu s oboljelima, imali su nešto slabiji odgovor. No, nakon druge doze te vrijednosti su se izjednačile”.

Dodala je da kod onih koji su preboljeli bit će dovoljno samo jedno cijepljenje, nema koristi od druge doze, te da nijedan djelatnik nije obolio nakon cijepljenja.

Komentari