Markotić pobrojala one s rizičnim faktorima i uputila im važan apel!

Alemka Markotić/Davorin Visnjic/PIXSELL

Danas je zabilježeno 3327 novih slučajeva, testirano je 11.387 ljudi, a preminulo je 92 osobe . Na respiratoru je 34 osoba više nego jučer. Oporavljenih je 2694 osoba.

“92 umrlih je brojka koja je doista velika. U KB Dubrava je umrlo 24 bolesnika. U KBC Split 10, KBC Osijek 5, u Sisku 7, u Varaždinu 6, u Čakovcu 5, Koprivnici 5, Ogulinu, Zadru i Zaboku po 3 osobe, u Fran Mihaljević dvoje bolesnika”, izvijestio je Beroš.

“Stopa smrtnosti oboljelih na respiratoru u KB Dubrava je 68 posto, a bez komorbiditeta 16 posto”, rekao je ministar Vili Beroš.

Rizični faktori

“Htjela bih upozoriti na rizične faktore, koje su to osobe koje se moraju pojačano čuvati ili u ranijoj fazi tražiti liječničku pomoć. Ono što mi viđamo to su definitivno starija dob, to je jedan od najvećih rizika, osobe sa karcinomima, kroničnim bubrežnim bolestima, sa srčanim zatajenjem i nekim drugim srčanim bolestima.



Važno je upozoriti ljude koji imaju bolesti koje utječu na imunološki sustav, dakle imunokompromitirane osobe.

Tu je trudnoća, pušenje, kronični bronhitis i što viđamo često među težim bolesnicima koji završavaju na intenzivnoj, a i među mlađim bolesnicima to je prekomjerna tjelesna težina”, kazala je ravnateljica Infektivne klinike Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

“Kod osoba s prekomjernom tjeselnom težinom je rizik 30 do 50 posto. Imaju veću sklonost za zgrušavanje krvi’, objasnila je Markotić.

Također, visokotlakaši i dijabetičari su rizični.

Apelirala je na sve koj imaju ove rizične faktore da nakon što im se dokaže covid budu u kontinuiranoj vezi sa svojim liečnicima.

Komentari