Markotić: Na odjelima imamo ljude od 25 ili 27 godina s teškim kliničkim slikama

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

“Klinika je više tjedana puna, koliko pacijenata otpustimo toliko i primamo tijekom dana, veliki je pritisak na trijažu,ambulantu, veliki je broj pregleda, dolazi veći broj mlađih, ima i starijih.”

“Ono što je bitno za istaknuti i kod mlađih viđamo teške upale pluća i teške kliničke slike, na odjelima imamo od 25 ili 27 godina s teškim kliničkim slikama i s jednom nogom prema respiratoru. Doista nitko nije pošteđen ako bude izložen virusu”, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Klinički ne možemo povući razlike sada u trećem valu, niti će se one moći, ono što je dobro je nešto manje onih starijih od 80 godina, stariji su većinom cijepljeni i zaštićeni. Sada imamo jednu gospođu koja je cijepljena i nije razvila teži oblik bolesti, ali smo je zbog dobi i komorbiditeta hospitalizirali na nekoliko dana. Ono što se čini je nešto manje tromoembolije, ali to ćemo moći zaključiti tek na kraju trećeg vala”, rekla je.

U ovom valu stanje varira po županijama, u nekima je puno teža epidemiološka slika nego preko zime.



“To ovisi o kretanju ljudi, negdje se malo možda više opuste. Vidimo da se treći val, kao i drugi pa ni prvi ne javlja u isto vrijeme u Hrvatskoj kao i u drugim zemljama Europe. Hrvatska nešto kasnije od drugih zemalja ulazi u te valove”, poručuje Markotić.

Na pitanje jesmo li sada na vrhuncu, kaže kako se nada da će se to sada početi smirivati. Prognoze nisu zahvalne tijekom cijele ove pandemije. U zadnja dva dana su brojevi u razini prošlog tjedna pa to daje jednu dozu optimizma.

“Očekivanja su da će se brojevi epidemiološki smanjivali, ali bolnice će trpjeti još velike pritiske i očekuje ih borba još nekoliko tjedana”, kazala je Markotić.

Na pitanje o cijepljenju kaže da je teško vjerovati da postoje ljudi koji se još uvijek premišljaju oko cijepljenja.

“Definitivno je tu bila i situacija s AstraZenecom. Hrvatska je tu bila konzistentna, nismo radili dodatne preporuke bez osnove”, rekla je Markotić za HRT.

Komentari