Markotić: Izbor ili cijepljenje ili će zimmer frei ostati frei, djeca biti na online nastavi, starci zatvoreni, a mi ćemo ponovno puniti bolnice i groblja

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Nacionalni stožer je objavio kako su u posljednja 24 sata zabilježena 92 nova slučaja zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 544. Među njima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju. Preminule su tri osobe. 

Na konferenciji za novinare održanoj u petak, Nacionalni stožer je izvijestio kako je zaključno s 1. srpnjem utrošeno 2.601.390 doza cjepiva. Dosad je 1.494.731 osoba cijepljena s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1.106.659 primilo obje doze. Na dan 1. srpnja utrošeno je 32.938 doza cjepiva.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je ovoga tjedna gotovo 20 posto više zaraženih nego prošli tjedan. Dodao je kako je najviša incidencija u Zadarskoj županiji. U Europskoj uniji Hrvatska je na sredini ljestvice i to na 12. mjestu, objavio je Dnevnik.hr.

Govoreći o cijepljenju, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da cijepljenje ne ide tempom koji su planirali.



“‘Sada je pravo vrijeme kada možemo gledati na jesen, imamo rješenje, to je cijepljenje”, istaknuo je Beroš. Upozorio je kako 99,5 posto umrlih nije bilo cijepljeno.

‘”Cjepivo nije upitan prozvod koji treba zamaskirati i plasirati na tržište. Ono je najvrjednija nagrada građanima za povratak na staro normalno'”, rekao je ministar.

Manje bolesnika u bolnicama

Ravnateljica Infektivne klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić istaknula je kako je  dobra vijest da je manje bolesnika u bolnicama.

‘”Dosta smo vidjeli u posljednjih godinu i pol i ne želimo to opet vidjeti, ali mogli bismo opet uskoro gledati jer se delta soj širi puno brže, ali i zato što se još nije dovoljno ljudi procijepilo”, naglasila je.

Dodala je kako je pred nama “izbor ili cijepljenje ili će zimmer frei ostati frei, djeca biti na online nastavi, starci biti zatvoreni, a mi ćemo ponovno puniti bolnice i groblja”.

Šef Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je donesena nova odluka koja propisuje mjesta gdje je obvezno korištenje maski.

“‘Više se neće morati nositi kada je osigurano da je na nekom događanju, okupljanju ili prostoru nalaze samo osobe s digitalnom COVID potvrdom”, rekao je Božinović. One će sve više biti zamjena za nošenje maski.

Rekao je kako će na sljedećoj konferenciji, pod uvjetom da svi imaju covid potvrdu, biti bez maski.

Ministar zdravstva se ponovno osvrnuo na cijepljenje te rekao kako je odgovor na krizu –  cijepljenje. ‘

“Čudi me što neki formiraju front protiv cijepljenja. Znam zašto to radi oporba, ali gospodarstvenici?”, upitao je.

Zapitao se je li moralno da istu naknadu dobiju oni koji pridonose cijepljenjem i oni koji ne pridonose. Dodao je da diskriminacije neće biti jer cijepljenje nije obvezno, ali da se razmišlja o načinu kako to riješiti.

Alemka Markotić rekla je da dvije doze štite i od delta soja, barem u smislu težih oblika bolesti i smrti. Rekla je da zasad ne vidi da ijedan od lijekova može dati spektakularan rezultat.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković u četvrtak je najavio da će cijepljenje biti uvjet za primanje mjere pomoći za očuvanje radnih mjesta. Na to je oštro reagirala oporba i ugostitelji.

Komentari