Markotić apelirala na mlade: Moraju biti odgovorni zbog drugih

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U protekla 24 sata zabilježeno je 208 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 961. Među njima je 106 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Dvije su osobe preminule.

Na konferenciji za medije Alemka Markotić osvrnula se na kliničku sliku novooboljelih.

“Zagreg i Splitsko-dalmatinska županija imaju najveći broj oboljelih, na njih ću se referirati. U Zagrebu u Infektivnoj klinici imamo 24 hospitalizirana bolesnika, što je standard zadnjih desetak dana. Prije toga su brojevi išli oko 45 hospitaliziranih i dvoje na respiratoru.”

“U SDŽ je 16 bolesnika hospitalizirano, nemaju nikoga na respiratoru, tri su teža bolesnika”, kazala je.

“Opći dojam je da je većina tih kliničkih slika blagog oblika i da broj hospitaliziranih na ukupan broj inficiranih nije velik. No, sreća u ovim brojevima zadnjih dva tri tjedna, ali bitno je da mladi shvate da je jedan od glavnih razloga zašto su te kliničke slike blage je to što su većinom mladi inficirani.”

“Zadnjih dana prosjek godina je oko 30, ali mladi moraju shvatiti da moraju biti odgovorni zbog drugih. Još jednom apeliram da mladi pokušaju osvijestiti da se ne moraju potpuno odreći zabave, ali važno je biti odgovoran, držati distancu i poštovati higijenske mjere.

To se pokazalo kao uspješan model, molim mlade koji su oduvijek bili predvodnici dobrih stvari da osvijeste taj dio i pomognu nam zauzdati brojke”, kazala je Markotić tijekom konferencije za medije.

Komentari