Marko Skejo i supruga izbačeni iz poslovnog prostora, MORH-u moraju platiti 244 tisuća kuna

Luka Gerlanc / CROPIX

Općinski sud u Splitu naložio je Marku Skeji, ratnom zapovjedniku IX. bojne HOS-a, i supruzi Jadranki da isele iz poslovnog prostora u Zagrebačkoj 19 i predaju ga slobodnog od osoba i stvari u posjed Ministarstvu obrane u roku od 15 dana i pod prijetnjom ovrhe.

Jadranka Skejo dužna je u roku od 15 dana i pod prijetnjom ovrhe isplatiti MORH-u 178.598,04 kune sa zakonskim kamatama, a Marko Skejo 65.728 kuna. Supružnici Skejo moraju nadoknaditi tužitelju parnični trošak u iznosu od 20 tisuća kuna. Presuda je nepravomoćna.

Davali prostor u podzakup

Predmet postupka je bila naknada koristi koju su supružnici Skejo ostvarili davanjem u zakup poslovnog prostora bez ikakvog pravnog osnova, odnosno, neosnovano bogaćenje davanjem prostora u podzakup.

U tužbi je navedeno da je MORH vlasnik poslovnog prostora u Zagrebačkoj 19 površine 81 metar kvadratni te da je poslovni prostor dodijeljen Marku Skeji temeljem ugovora o zakupu od 21. listopada 1996. godine. Početkom 2012. godine očevidom je konstatirano da je poslovni prostor podijeljen na dva dijela sa zasebnim ulazima čime su nastala dva zasebna poslovna prostora koje je tuženik neovlašteno dao u podzakup trećim osobama protivno ugovoru o zakupu sklopljenim s MORH-om.



Zatražena je isplata zbog stjecanja bez osnove, i to u iznosu naplaćenom od trećih osoba te predaja u posjed poslovnog prostora. Skejo je osporio tužbu uz obrazloženje da je želio otkupiti poslovni prostor. Istakao je i prigovor promašene pasivne legitimacije u odnosu na suprugu te prigovor zastare potraživanja.

Sud je odbio Skejine argumente i prihvatio tužbu MORH, kojeg je zastupalo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu. U ugovoru kojeg je Skejo sklopio s MORH-om radi obavljanja registrirane djelatnosti ugovorena je zakupnina, vrijeme trajanja ugovora od dvije godine, a u članku 7. navodi se da zakupac ne može dati u podzakup poslovni prostor ili dio prostora bez suglasnosti zakupodavca.

Bezrazložno se bogatili

Kako zakon nalaže, prvo se pokušalo mirnim rješenjem spora. Zahtjev je dostavljen Skeji u kolovozu 2013. godine, no od toga nije bilo ništa pa je slučaj dospio pred sud. Utvrđeno je kako je Jadranka Skejo u kolovozu 2009. sklopila ugovor o zakupu s tvrtkom Lasta d.o.o. za najam poslovnog prostora od 52 metra četvorna na vrijeme od tri godine.

Marko Skejo je, pak, u prosincu 2010. dao u zakup poslovni prostor od 25 kvadrata obrtu za trgovinu Agga na vrijeme od dvije godine. Tužbom je zatražena isplata neosnovano stečene koristi u vidu razlike između zakupnine koju su ostvarivali tuženici davanjem poslovnog prostora u zakup te zakupnine koju su plaćali MORH-u, piše Dalmatinski portal.

Komentari