Marko Milanović Litre: Vaš ‘moderni suverenizam’ dublja je federalizacija Europske unije i oduzimanje suvereniteta državama članicama

Zastupnik Marko Milanović Litre iz Hrvatskih suverenista na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru u srijedu uputio je pitanje predsjedniku Vlade da objasni svoj stav oko raspisivanja referenduma na  temu prihvaćanja eura kao službene hrvatske valute.

“Već nekoliko tjedana vodi se javna rasprava putem medija o potrebi održavanja referenduma oko usvajanja eura kao službene valute Republike Hrvatske. Sve veći interes oko ove teme stvorio se i kod hrvatskih građana, što vidimo po broju volontera koji se svakodnevno prijavljuju za našu inicijativu”, istaknuo je Milanović Litre.

Marko Milanović Litre poručio je kako je u ime kluba Hrvatskih suverenista poslao upit svim klubovima zastupnika i svim zastupnicima osobno podržavaju li održavanje referenduma, bez obzira na njihove stavove oko uvođenja nove valute.

“Državni referendum 1991. godine jedan je od temelja naše domovine koji je pokazao želju hrvatskih građana za stvaranjem suverene, slobodne i još uvijek demokratske Republike Hrvatske. Imajući u vidu teško stečeni suverenitet izboren u 90-im godinama prošloga stoljeća smatramo da se treba pitati i hrvatske građane njihovo mišljenje raspisivanjem referenduma oko odricanja monetarnog suvereniteta Republike Hrvatske”, ustvrdio je Marko Milanović Litre.



Istaknuo je kako su Andrej Plenković i njegovi suradnici prošlih nekoliko tjedana nedvosmisleno odbacivali bilo kakvu ideju o raspisivanju referenduma o ovom ključnom političkom i ekonomskom pitanju.

Marko Milanović Litre postavio je pitanje Andreju Plenkoviću: “Smatrate li da se građane Republike Hrvatske treba pitati o ovome, ali i o drugim temama koje su ključne za budućnost naše domovine?”

Premijer je na svoj uobičajen način izbjegao je odgovor na iznimno jasno pitanje zastupnika Milanovića Litre. Naime, uvijek kad je doveden pred zid, pokušava zastupnike na osobnoj razini uvrijediti te kojekakvim argumentima poput plaće u europskom parlamentu, braniti tezu da je Hrvatskoj nužan ulazak u eurozonu. Time pokazuje da se boji volje naroda, koja se može iskazati na referendumu, a da mu je jedino važno udovoljiti zahtjevima europske nadvlade.

General Željko Sačić upozorio je predsjednika Sabora na neprimjereno ponašanje predsjednika Vlade u komunikaciji sa zastupnikom Milanovićem Litrom, međutim Gordan Jandroković je kao i obično, stao u obranu Andreja Plenkovića.

Na Plenkovićevo izbjegavanje odgovora, Marko Milanović Litre je replicirao.

“Poštovani predsjedniče Vlade, odgovorili na pitanje niste, ali vaš odgovor znamo i znamo što mislite o volji hrvatskih birača i na koji način ste se do sada odnosili prema referendumskim inicijativama u Hrvatskoj. Ovo je samo jedan nastavak Vaše politike, u kojoj hrvatski narod i njegovo mišljenje Vama ništa ne znači”, ustvrdio je Milanović Litre.

S obzirom na pozivanje Andreja Plenkovića na europske institucije, Marko Milanović Litre istaknuo je istraživanje Eurobarometra Europskoga parlamenta pred nekoliko mjeseci po kojemu je samo 23 posto hrvatskih građana za što brži ulazak Hrvatske u europodručje, dok su ostali za otkazivanje, što kasniji ulazak ili odgodu pristupanja europodručju.

Milanović Litre se nadovezao se na Andreja Plenkovića po pitanju uvjeta pristupanja europodručju.

“Kada su se izglasavali ovdje u Saboru, uvjeti su bili puno drugačiji nego što su danas. Mi nikada ne bi bili u ERM II sustavu da nije bilo covid krize i da Komisija nije suspendirala sve one zahtjeve koji su postojali prije toga. To se ne govori javno, a to je činjenica.“

Milanović Litre istaknuo je kako su se Ruža Tomašić i njen tim u Europskome parlamentu borili kako bi se ispravile sve pogreške iz pristupnih pregovora Republike Hrvatske Europskoj uniji, koje je napravio HDZ kada je Hrvatska ulazila u EU.

“Vaš moderni suverenizam, kako vi govorite, nije moderni suverenizam nego dublja federalizacija Europske unije i oduzimanje suvereniteta državama članicama”, zaključio je Marko Milanović Litre.

Komentari