Markić okuplja inicijativu zbog odluke o udomiteljstvu: To je suprotno interesima djece i načelima demokracije

Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednica udruge “U ime obitelji” Željka Markić najavila je u subotu osnivanje građanske inicijative okupljene oko neslaganja s odlukom Ustavnog suda da se svima pod istim uvjetima treba omogućiti udomljavanje jer im je neprihvatljivo da Sud na taj način odlučuje o pitanju odnosa društva i države prema djeci.

“Nama je potpuno neprihvatljivo da Ustavni sud na ovaj način odlučuje o tako važnom pitanju odnosa društva i države prema djeci koja su povjerena na skrb cijelom društvu i cijeloj državi”, rekla je Markić na konferenciji za novinare.

Ustvrdila je kako im se od prošlog tjedna javljaju ljudi koji su, kako je rekla, zgroženi nedemokratskim postupanjem Ustavnog suda, pa čak i oni koji se možda slažu sa sadržajem te odluke. “Neprihvatljivo im je da Sud na silu nameće takvo rješenje i nalaže upravnim tijelima i sudovima da zakon tumače suprotno onome što u njemu stoji”, rekla je Markić.

Markić: Ustavni sud uzeo si je zakonodavne ovlasti i ignorira referendum u braku

Ocijenila je da je Ustavni sud sebi uzeo zakonodavne ovlasti i time ignorirao volju građana izrečenu na referendumu o braku, odluke predstavnika građana u Saboru koji su dva zakona vezana za posvajanje djece i udomiteljstvo izglasali na načine gdje se homoseksualnim parovima ne dopušta posvajanje djece, te da je propustio mogućnost da otvori javnu raspravu u kojoj će sudjelovati stručnjaci i izreći svoje mišljenje.

“To je suprotno interesima djece koja su povjerena državi i to je suprotno načelima demokracije”, smatra Markić.

Građanska inicijativa u nastajanju još nema ime, ali već razmatraju sve pravne mogućnosti koje postoje unutar Hrvatskog sabora u odnosu na Ustavni sud, druge sudove i ministarstva te u odnosu na djelovanje unutar kaznenog prava.

“Poduzet ćemo ono što kao građani možemo poduzeti da zaštitimo naša demokratska prava i da napravimo što god možemo u interesu zaštite djece”, najavila je Markić.

Komentari