Mario Banožić: Bomba na letjelici je imala 120 kila. Uistinu smo imali sreće

Twitter/Vlada RH

Ministar obrane Mario Banožić javio se iz Bruxellesa.

Među ostalim, za RTL je govorio i o letjelici koja je pala na Zagreb. Točnije, osvrnuo se na eksploziv koji se nalazio na njoj.

O kakvoj je točno bombi riječ?

“Istražitelji kriminalističke i vojne policije, MUP u nadležnosti Državnog odvjetništva, proveli su onaj dio istrage gdje imamo praktički 95 posto bombe i ona će biti uskoro prezentirana javnosti. Vidi se i tip bombe s kojim sam upoznao glavnog tajnika. Isto tako i sa svim mogućim modifikacijama na toj bombi.



Također, i sa saznanjima koja su nastala na samom mjestu događaja, koja su prikupili kriminalisti i tako istraga ide i dalje, ali i naša istraživanja kako je uopće došlo do toga da je letjelica pala u Republiku Hrvatsku. Prije svega da se utvrdi točna ruta kretanja, a o tome je također bilo riječi s mađarskim i rumunjskim kolegama. Usporedit ćemo podatke radarskih sustava da vidimo od kuda je letjelica došla i kako bi se utvrdilo čija je”, objašnjava ministar.

Možemo li biti precizniji o težini bombe? Koliko je teška bomba?

“Prema onome što smo do sada čuli, teška je oko 120 kilograma”, rekao je.

Letjelica je, čuli smo od predsjednika, došla iz Ukrajine, no kad ćemo dobiti odgovor tko ju je i s kojom namjerom poslao?

“Ja se nadam da ćemo te odgovore dobiti vrlo brzo. Prije svega što treba reći je da smo imali uistinu sreće. Ovo su naučene lekcije. O tome je bilo danas riječi u Bruxellesu na koji način gledati buduću pripravnost hrvatske vojske, ali i vojske u susjednim zemljama koje su sudjelovale u ovom događaju, Rumunjske i Mađarske, od kojih računate na prijenos informacija kao što se to nije dogodilo onu večer”, veli.

Komentari