Marijana Petir: Nije normalno da investitori u Hrvatskoj na plodne njive stavljaju solarne panele

Patrik Macek/PIXSELL

O rastu cijene hrane te obnovljivim izvorima energije, govorila je saborska zastupnica Marijana Petir na N1. Rekla je da “nije normalno da investitori u Hrvatskoj na plodne njive stavljaju solarne panele”.

“Njih se može staviti na krovove kuća ili gospodarskih objekata. Tražimo da se poljoprivrednike stavi u ravnopravan položaj kad se govori o obnovljivim izvorima energije”, rekla je Marijana Petir.

Kao predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu na tu je temu sazvala i tematsku sjednicu Sabora.

Osvrnula se na povećanje cijena hrane te istaknula kako je, prema njezinom mišljenju, do toga došlo zbog “povećanja cijene inputa, primjerice žitarice su rasle 27 posto, stočna hrana 33 posto, ali i to da imamo manje prinosa zbog toga što klimatske promjene uzimaju danak, a imamo i ogromne probleme koje nam divljač nanosi”.



“Kad to sve sagledamo, naravno da postoji problem. Moramo djelovati sinkronizirano i da naši resori moraju međusobno komunicirati”, rekla je saborska zastupnica.

Dodala je da ministarstvo na vrijeme treba razmišljati o otkupu od domaćih poljoprivrednika, kako bi se spriječio uvoz i po 30 posto većoj cijeni.

Što se tiče izmjena Zakona o obnovi, Petir je rekla da ima informaciju da je spremna izmjena podzakonskog akta u 15 točaka te da će se u četiri ili pet točaka mijenjati Zakon o obnovi.

“Oba prijedloga bi ovaj tjedan trebala biti upućena prema užem kabinetu”, naglasila je Marijana Petir, objavio je N1.

Komentari