Marijan Pavliček: Demografija je pitanje svih pitanja, Slavonija je u 20 godina izgubila preko 40 posto stanovništva

Marijan Pavlicek Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik iz kluba Hrvatskih suverenista i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček komentirao je demografske probleme, stanje na desnoj političkoj sceni i inicijativu za očuvanje monetarnog suvereniteta.

“Većina medija u Hrvatskoj izrazito lijevoliberalno orijentirana, te političarima s desnog spektra djelovanja je jako teško dobiti ozbiljnijeg medijskog prostora. Iako sam jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika iz pete uzborne jedinice sve je to slabo popraćeno u ‘hrvatskim’ medijima”, rekao je Marijan Pavliček za portal Hladna istina.

Napominje i kako je pokrenuo brojne inicijative među kojima je i Zahtjev prema Ustavnom sudu glede ocjene ustavnosti novog Zakona o lokanim izborima.

“To me neće pokolebati da i dalje aktivno sudjelujem u saborskim raspravama, štiteći interese suverenističkih birača i promovirajući takvu vrstu politike. Na sreću živimo u informatički osviještenom društvu, pa naše poruke najčešće preko društvenih mreža dopru do naših sugrađana”, dodao je.



‘Nemamo demografsku strategiju’

Osvrnuo se i na pitanje demografije.

“Demografija je pitanje svih pitanja u RH. Hrvatska je demografski opustošena, no vladajuća garnitura o tome uopće ne mari, Vi danas, posebice u Slavoniji, Baranji, Srijemu, Banovini ali i Dalmatinskoj zagori imate naselja, koja su u svega dvadeset godine izgubila više od 40 posto populacije, što je zastrašujuće”, naglasio je.

Smatra i kako se demografijom ne bi trebale baviti lokalne vlasti već država.

“Iako smo u gradu Vukovaru, gdje sam sedam godina bio zamjenik gradonačelnika donijeli upravo na inicijativu moje stranke niz demografskih mjera (sufinanciranje troškova stanovanja za obitelji sa troje i više djece, besplatne radne bilježnice i preobuku za naše osnovnoškolce) mišljenja sam da se demografijom ne bi trebale baviti jedinice lokalne samouprave, već isključivo državna vlast, koja ima jače resurse posebice u financijskom smislu”, rekao je Pavliček.

“Nažalost mi ni dan danas nemamo demografsku strategiju. Smatram da u proračunu mora biti minimalno osigurano 3 milijarde kuna za demografsku revitalizaciju. Na žalost, vladajući moje amandmane na trenutni proračun vezano za demografiju su naravno odbili”, dodao je.

Najučinkovitijom mjerom za demografsku obnovu Pavliček smatra tzv. Mjeru Majke odgojateljice.

‘Za razjedinjenost “desnice” zaslužan je preveliki ego čelnika stranaka’

Komentirao je i najavljeno, novo ujedinjenje na desnici kojim će se spojiti trenutne stranke Hrvatskih suverenista sa Generacijom obnove i Neovisnima za Hrvatsku.

“Desnica u Hrvatskoj se u zadnjih 20 godina stalno cjepka i rastače, gotovo do neprepoznatljivosti. Tome su najviše doprinijeli čelni ljudi gotovo svih desnih stanka, jer su uvijek imali preveliki ego, te su radije bili prvi u stranci sa 0,1% potpore već dio neke šire priče koja bi bila puno utjecajnija”, rekao je.

Tvrdi kako je toga već godinama svjestan te da mu je glavni cilj okupiti što širu političku grupaciju, koja će biti bitan faktor u hrvatskoj politici.

“To su uvidjeli i kolege iz HRAST.a, GO-a i NHR-a , te nam je cilj krajem rujna održati ujediniteljski sabor Hrvatskih suverenista. Uvjeren sam da ćemo nakon tog ujedinjenja biti ozbiljna politička opcija u Hrvatskoj, koja ima svoju glavu i rep i koja će voditi istinsku suverenističku politiku i neće pognuti glavu ni pred kim, niti će mijenjati svoje stavove ovisno o dnevnopolitičkim situacijama.

Komentirao je i aktualne trzavice u Domovinskom pokretu.

“Žao mi je kada se ovakvi sukobi događaju na desnom političkom spektru, jer koristi od istih može imati samo HDZ. No, iskreno, mislim da se DP teško može oporaviti nakon svih ovih unutarstranačkih sukoba”, rekao je.

“Mislim da će teško itko uspješno uspjeti zamijeniti Miroslava Škoru, s obzirom na ovakvu vrstu njegova odlaska, pod vrlo čudnim i danas još uvijek nerazjašnjenim okolnostima” dodao je te rekao kako ga ova epizoda podsjeća na rasulo koje je uslijedilo u HSP AS-u nakon odlaska Ruže Tomašić.

Naglašava kako će i dalje  promovirati “zajedništvo istinskih domoljubnih stranaka” koje “i dalje nema alternativu”.

‘Hrvatska definitivno nije spremna za uvođenje eura’

Komentirao je i inicijativu koju pokreću Hrvatski suverenisti “Zaštitimo hrvatsku kunu“.

“Hrvatska vlada je vlada koja se klanja Bruxellskim moćnicima, te pritom ne vodi brigu o hrvatskim nacionalnim interesima. Već mjesecima Vlada RH promovira kampanju o uvođenju Eura kao nacionalne valute. Već se biraju likovi na kovanicama, a da pri tom hrvatski narod nitko nije pitao pristaje li na uvođenje Eura”, rekao je.

“Vladajući stalno upozoravaju da smo se obvezali prilikom ulaska u EU i uvesti euro kao nacionalnu valutu, međutim nitko od naših sugrađana nije o tome jasno i detaljno bio informiran. Međutim nigdje nije navedeno, koji je krajnji rok uvođenja eura. Hrvatska u ovom trenutku definitivno nije spremna na promjenu valute”, dodaje Pavliček.

Upozorava kako će uvođenjem eura sigurno doći do povećanja maloprodajnih cijena te pada životnog standarda građana

“Gospodarski razvijenije zemlje su to osjetile, a kamoli ne jedna Hrvatska. U slučaju globalne financijske krize Hrvatska ne može upravljati sa svojim monetarnim sustavom, već ovisi o politici Europske unije”, rekao je.

Naglašava i kako ne smijemo zaboraviti da gubitkom nacionalne valute Hrvatska gubi monetarni suverenitet.

“Ugledajmo se i na druge članice EU-a kao primjerice Danska, Švedska, Mađarska, Češka, Poljska koje nisu niti planiraju uvesti euro”, poručio je.

Komentirao je i vrlo velik potreban broj potpisa za pokretanje referenduma u Hrvatskoj.

“Daleko smo mi od Švicarske u svakom pogledu. Nažalost postojeći Zakon kaže da moramo sakupiti 10% potpisa svih birača, to je nekih 380.000 potpisa. Neće biti lako, no uvjeren sam da ćemo sa kvalitetnom medijskom kampanjom osigurati dovoljan broj volontera, te uz stranačku infrastrukturu” rekao je.

Dodaje i kako računa na potporu još nekih stranaka koje će se uključiti, spomenuvši između ostaloga i HSP.

Na upit očekuje li probleme oko usvajanja potpisa kakve je imala referendumska inicijativa o Istanbulskoj odgovara:

“Nadam se da neće biti većih problema, jer ovo nije ideološko pitanje. No treba ipak biti na oprezu i biti spremana na sve moguća podmetanja od strane neistomišljenika.”

 

Komentari