Marijan Pavliček: Afganistance treba zbrinuti u kulturološki bližim državama, Hrvatska treba zbrinuti samo one koji su pomagali HV-u

Marijan Pavlicek Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček priopćio je kako Hrvatska treba zbrinuti isključivo one Afganistance koji su pomagali hrvatskim vojnicima.

Za ostale tvrdi, treba ih zbrinuti u sigurne zone blizu Afganistana.

“Talibansko preuzimanje vlasti u Afganistanu očigledno bi moglo dovesti do novoga izbjegličkog vala, stoga Hrvatski suverenisti pozivaju Vladu da već sad zauzme jasno službeno stajalište.

Ne želimo reprizu migracijske stihije ni kolone civila koji ugrožavaju vlastitu sigurnost da bi, potpomognuti od globalističkih nevladinih organizacija, stigli do naših granica, već pozivamo na međudržavni dogovor unutar NATO-a”, navodi se u priopćenju.



Tvrdi kako Afganistance koji su pomagali hrvatskim vojnicima u misijama u toj zemlji te njihove obitelji, Hrvatska treba zbrinuti na vlastitu inicijativu.

“Iako je danas jasnije nego ikad da je intervencija u Afganistanu bila pogrešna ili barem potpuno pogrešno provedena, svatko tko je hrvatskim vojnicima olakšavao boravak u tuđini te svojim znanjem i uslugama doveo do toga da se oni osjećaju sigurnije u misiji zaslužuje da se naša država danas pobrine za njegovu sigurnost i sigurnost njegovih najbližih”, stoji u priopćenju.

Za ostale Afganistanske izbjeglice predlaže stvaranje sigurnih zona u susjednim državama koje bi bile pod zaštitom NATO-a i partnera.

“Hrvatska, u dogovoru s ostalim državama, preuzela bi svoj dio odgovornosti, osiguravajući pritom boravak afganistanskih izbjeglica u njima kulturološki bližim državama i stvarajući pretpostavke za njihov lakši povratak u matičnu zemlju kad se za to steknu uvjeti”, priopćio je Pavliček.

Komentari