Marija Vučković: Trgovački lanci uključili su se u potporu hrvatskim proizvođačima

Tomislav Kristo / CROPIX

Posljedice krize nastale zbog epidemije djelomično se osjećaju i u poljoprivredno – prehrambenom sektoru. Hrana je postala jedna od glavnih tema, brzo je oživjela prodaja putem interneta, tržnice iz vozila, aktivirale se grupe na društvenim mrežama na kojima se otkupljuje od domaćih OPG-ova.

Mnogi ističu da treba potaknuti proizvodnju kako bismo u budućnosti imali dovoljno barem onih proizvoda bez kojih ne možemo živjeti. Možemo li u doba krize potaknuti prehrambenu neovisnost, rekla je u Temi dana, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Ministrica je naglasila kako je s današnjim danom zatražilo odgodu plaćanja poreza subjekata u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, a odobreno je 1630, potporu za nadoknadu zapošljavanja u sektoru zatražilo je 1800 subjekata. Također je zatražena potpora za 10 tisuća devetsto radnih mjesta, naglasila je Vučković.

Ministrica je istaknula kako su se trgovački lanci uključili u potporu hrvatskim proizvođačima.



Naglasila je kako mljekari imaju veliku potporu, zato što bez podrške mljekarskoj proizvodnji koja je konstantno u padu i koja je trenutno podložna rizicima radi COVID-a 19, nema boljitka za mljekare.

Hrvatska danas visoko ovisna zemlja o uvozu hrane, njezina samodostatnost za poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima ispod 50%.

Ministrica je rekla kako se ona ne bi složila s ovim procjenama.

“Svijest o važnosti domaće proizvodnje u zadnjih mjesec dva je porasla i mi ćemo se truditi da taj trend ostane”, rekla je Vučković.

Komentari