Marija Selak Raspudić tvrdi da je Rada Borić pokušava diskreditirati: Manipulativno iznosi netočne teze u medijima

Marija Selak Raspudic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić u intervju Novom listu tvrdi kako Rada Borić protiv nje iznosi manipulativno iznosi netočne teze u medijima. Osvrnula se i na stanje na filozofskom fakultetu te aferu Janaf. 

Vraćajući se na inicijative, zastupnica Rada Borić je za Novosti već rekla da Vaša inicijativa “Tko se tuče, taj se voli” poništava sve aktivnosti brojnih ženskih udruga koje su vodile kampanje pod sloganom “Tko se tuče, taj se ne voli”?

“Rada Borić manipulativno iznosi netočne teze u medijima jer sam na prvoj sjednici Odbora na koju se referira predložila drugačiji, potpuniji naziv inicijative: »Tko se tuče taj se voli – tako ne smije biti u školi«, ali i navela da se može zvati i »Tko se tuče taj se ne voli«, odnosno da je sam naziv podložan izmjenama te objasnila o čemu je sadržajno riječ. Naime, u pitanju je pokušaj sasijecanja nasilja u njegovom korijenu, »preodgojem« mladih tako da se ono nikad ne smije shvaćati kao u navedenoj »rugalici«, kao nešto simpatično i banalno, što je sastavni dio simpatije u najranijoj dobi. Uostalom, o svemu tome postoji i zapisnik koji je izglasala i sama Rada Borić. No, cijela ta konstrukcija u kojoj se mene pokušava javno difamirati tobožnjim doslovnim tumačenjem navedene sintagme koju sam upravo istaknula kao problematičnu pomalo mi je smiješna. Tko će, zaista, povjerovati da želim uvesti afirmaciju nasilja u škole? Ideološki ostrašćeni pojedinci koji su tu tezu plasirali zapravo time samo potvrđuju ono na što sam ukazivala, a to je da je kod nas nerijetko riječ o deklarativnom feminizmu koji služi samo kao oružje moći pripadno određenoj privilegiranoj kasti koja se uznemirila kada je ono dospjelo u ruke onih koji nisu, kao svi pomazanici kojima su okruženi, »poljubili prsten«. Da stvar bude apsurdnija, prije nego sam ga se prihvatila, taj je Odbor kao neželjeno dijete ostao među zadnjima na izbor u oporbenim pregovorima jer ga nitko nije smatrao prioritetom”, rekla je Selak.

Afera JANAF, nova u nizu…



U aferi JANAF još je jednom bačena kost za gladne uši pa dok se svi bavimo tračevima oko toga tko je išao u »Klub« i tko je što jeo, potpuno se previđa osnovna činjenica, a to je da su tri saborska zastupnika pod istragom zbog korupcije i politička odgovornost stranaka koje su ih dovele u najvažniju hrvatsku instituciju”.

Stanje Filozofskog fakulteta u Zagrebu? V.d. dekana je Miljenko Šimpraga koji je završio Veterinarski fakultet? I čini se, iako nije sigurno, da će on do iduće akademske godine biti na čelu FFZG-a?

“Stanje na Filozofskom fakultetu teško je razumjeti nekome tko ga nije pratio duži niz godina, a njegov često neobjektivan prikaz u medijima služi ponajprije kao razbibriga za mase koje se medijski odgajaju da preziru sveučilišne profesore kao neradnike, a humanističke znanosti kao nepotrebne te u tom smislu dubinski šteti svim njegovim djelatnicima. Sažeto, kako bismo shvatili što se trenutno događa na Filozofskom, potrebno je postaviti pitanje otkud ‘veterinar’ na Filozofskom? Odgovor je, po Filozofski, vrlo neugodan: zbog »presude za mobbing« nad jednim od njegovih djelatnika. Zatim je, umjesto da relativiziramo takvu sudsku odluku, potrebno vidjeti što je pogrešno učinjeno i što se može učiniti da se takve stvari ne ponavljaju. Na tom tragu potrebno je osnažiti demokratsku praksu na fakultetu, primjerice dozvoliti da se ravnopravno natječe više kandidata za vodeće pozicije, deideologizirati odlučivanje o znanstvenim napredovanjima, uvažiti zahtjeve i potrebe nenastavnog osoblja itd. Onda, vjerujem, možemo doći do toga što bi nam trebao biti zajednički cilj: a to je da se implementira načelo supsidijarnosti, odnosno da Filozofski fakultet može sam sebi izabrati dekana. Miješanje politike u sve te procese, primjerice činjenica da su se članovi pojedinih političkih opcija izravno uključivali u prosvjede na Fakultetu, smatram štetnim jer ne poštuje načelo autonomije Sveučilišta”, rekla je među ostalim Marija Selak Raspudić Novom Listu.

Komentari