Marija Selak Raspudić: Premijer ima huliganski odnos prema oporbi; Kod nas je arogancija zamijenila kompetenciju

Ove nedjelje gošća HRT ove emisije Nedjeljom u dva bila je nezavisna saborska zastupnica izabrana na listi Mosta Marija Selak Raspudić.

Na početku je Stanković najavio da će biti riječ samo o ljubavi i revoluciji, što je njegova sugovornica komentirala ovako: “Ne znam jesu li se gledatelji sada ponadali ili ugasili televizore”.

“Osjećam se revolucionarno najviše otkad mi je došlo dijete”, kazala je Selak Raspudić i dodala: “Mislim da je u vezi zagovornik sam toga da totalitarne metode koje inzistiraju na tome da se svatko brine sam za sebe, da ne održavaju pravu biti ljudske prirode a to je da mi ukazujemo povjerenje drugim ljudima, mi tako funkcioniramo”.

“Čovjek je biće zajednice i prepoznaje sebe u drugima i druge u sebi i mislim da to najviše osjećamo i u ljubavničkom odnosu. Upravo zbog toga se u tom odnosu možemo osjećati i najosamljeniji na svijetu. To je opomena mom mužu”, nasmijala se.



‘Nisam vjerovala da ću stvarno krenuti u politiku’

Ipak su se vrlo brzo dotakli politike. “Nisam ga samog htjela pustiti u rat. Iako nemamo identične političke stavove, ja sam njega iznenadila. Kad smo razgovarali o tome kako će izgledati naši životu u budućnosti, nisam vjerovala da će stvarno krenuti u politiku, a onda sam rekla ‘k vragu sve idem i ja”.

Da nije uspjela ući u Sabor, Selak Raspudić je rekla da ne bi žalila: “Ne možete žaliti ako ste dali sve od sebe, možete žaliti ako niste pokušati”.

Demantirala je da je njezin muž, Nino Raspudić u pregovorima s Mostom lobirao za nju kandidaturu. “To je jedna velika laž u medijima, dok ja nisam uopće govorila da bih se kandidirala. Ja nisam bila dio pregovora s Mostom. To je pušteno da se diskreditira i mene i njega, moram vas razočarati, nije ništa žicao za svoju ženu”, tvrdi zastupnica.

Kritizirala i premijera

Kritizirala je i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i nove mjere pod kojima Sabor radi, a zbog kojih zastupnici imaju manje vremena za replike.

“Ja bih puno toga htjela reći, a Sabor me u tome suzbio. Premijer ima taj huliganski odnos prema oporbi i mi se često pozivamo na članak 238 koji govori o omalovažavanju saborskih zastupnika, ne zato što smo mi povrijeđeni, nego je to jedini način da dobijete repliku”, komentirala je Selak Raspudić.

“Kod nas je arogancija zamijenila kompetenciju, mi zaista imamo cijeli niz ne toliko pozitivnih lica koji se izmjenjuju, jedino što ulijeva povjerenje je ta neka bahatost kojom i premijer nadomješta kompetentnost”, opisala je situaciju u Hrvatskoj te ustvrdila da već dugo nismo imali nekoga tko ulijeva veliko povjerenje.

“Kad vidite Plenkovića da se obraća novinarima, koji u tom trenutku predstavljaju narod, prvi način je ‘sad ću ja vama objasniti’, a drugi je da, kad vam nešto kaže, poentira sa ‘što ćemo sad’. Kao primjer dobrog vladara bi  možda mogla biti Angela Merkel. To nije ni agresija ni arogancija, to je prirodni autoritet koji se stječe donošenjem dobrih odluka”, mišljenja je Selak Raspudić.

Kazala je da joj neki od kolega još uvijek zamjeraju što je ušla u politiku, umjesto da se ‘držala’ znanosti: “Dosta stručnjaka se želi politički aktivirati, ali se srame kao što sam se i ja sramila. Možda će moj politički put biti pogreška, pokušat ću dati sve od sebe, ali možda ćemo činjenicom da smo se aktivirali otvoriti prostor za aktivaciju i drugih ljudi. Odavno se nije pojavio netko kome su građani potpuno vjerovali”, rekla je.

Položaj žena u Hrvatskoj

Stankovićeva gošća komentirala je i pozitivnu diskriminaciju kojom se želi u politiku uvesti veći broj žena. “Ona sadržava dio problema s diskriminacijom. Ona sadržava neke druge kriterije od onih koje bi trebali uzimati u obzir poput sposobnosti. Nisam pristaša deklarativne borbe za ženska prava, to se mora činiti mikropoostupcima vlasititim djelovanjima, a onda i takvim postupcima”, smatra Selak Raspudić.

Dodala je da je autentični feminizam primamljiv, “ali da se koristi za dijeljenje packi”. Kao primjer navela je bivšu predsjednicu Kolindu Grabar- Kitarović koja je u tom smislu samo bila kritizirana, bez afirmacije njezinih pozitivnih pomaka.

Saborska zastupnica navela je i primjer inicijativa koje ima u planu predložiti u saborskom odboru. “Smatram da je potreban proaktivni pristup; inicijativa koju bih prvu željela pokrenuti tiče se 29. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Zvala bi se ‘Tko se tuče taj se voli”, a riječ je o tom nekakvom prihvaćanju nasilja u ranoj dobi kao nečega što može biti simpatično. S Ministarstvom obrazovanja pokrenula bih natječaj, u koji bi bili uključeni i animatori, u svezi serije edukativnih crtića o nasilju o školi između dječaka i djevojčica.

‘Želim što više followera’ bila bi inicijativa o ranoj seksualizaciji kojima su izložene djevojčice, a i neki dječaci, koje su nesvjesne da sve što rade  virtualno ima za njih posljedice, koje stvaraju tu hiperseksualiziranu sliku sebe”, nabraja Selak Raspuić.

Pad BDP-a, lokalni izbori i udomljavanje djece

Osvrnula se i na ekonomsku situaciju u Zagreb. “Ako se nastavi ovakav pad BDP-a, mislim da ćemo svi morati podnijeti teret krize. Vi morate radnicima koji su sada na prvoj liniji crte reći ne samo da nema novaca za povišice, već i da moraju podnijeti teret krize. Svaki premijer mora preuzeti odgovornost za rad u svojoj zemlji, ali to je zadnje rješenje, onda će to morati napraviti i sam premijer koji tako suvereno vlada riječima”, rekla je saborska zastupnica.

Komentari