Marija Selak Raspudić: Obiteljsko nasilje rak rana nasilja nad ženama

Marija Selak Raspudić Foto: Pixell

U povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić istaknula je u utorak kako je obiteljsko nasilje rak rana nasilja nad ženama i da je potrebno raditi na prevenciji.

Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) je dodala kako se već i isticanjem tog problema djeluje preventivno.

Prema evidenciji MUP-a, u prvih osam mjeseci 2020. od 23 ubojstva osam je počinjeno na štetu bliskih osoba, a od toga su sedam žrtava osobe ženskog spola – jedna je izvanbračna supruga, dvije su supruge, jedna je sestra, dvije žrtve su majke te jedna baka, rekla je na konferenciji

Evidentirano je 708 kaznenih djela tjelesne ozljede, 88 teških tjelesnih ozljeda te 1796 kaznenih djela prijetnje počinjena na štetu bliskih osoba. Također je evidentirano 6523 prekršaja nasilja u obitelji, od toga 4116 žrtava ženskog spola i 2407 muškog te 1005 kaznenih djela nasija u obitelji, 849 počinjenih na štetu osoba ženskog spola, izvijestila je Selak Raspudić .



Što se tiče podataka Ministarstva pravosuđa i uprave, prema Kaznenom zakonu za kazneno djelo nasilja u obitelji donesena je 281 odluka od kojih su 242 pravomoćne, a od toga je 248 osuđujućih odluka od kojih je 213 pravomoćno. Što se tiče teških tjelesnih ozljeda prema Kaznenom zakonu doneseno je 11 presuda, 10 osuđujućih i jedna oslobađajuća, rekla je Selak Raspudić.

Istaknula je kako se u najvećem broju slučajeva radi o uvjetnim zatvorskim kaznama u rasponu od 6 do 12 mjeseci te ocijenila da se time pokazuje ono što je već ranije prepoznato kao problem, a to je penalizacija koja je je vrlo blaga u smislu izrečenih kazni. U tom smislu Odbor će planira raditi na kreiranju strožeg zakonodavnog okvira i na podizanje svijesti u društvu kroz edukaciju i prevenciju, jer njihov izostanak rezultira stanjem kakvo imamo sada, poručila je.

Napomenula je kako je prema podacima Uprave za zatvorski sustav i probaciju sigurnosne mjere obaveznog psihosocijalnog tretmana tijekom 2019. u 54 predmeta od 59, odnosno 92 posto izrečeno je osobama muškog spola, dok ih je 5, odnosno 8 posto izrečeno osobama ženskog spola.

Najavila je kako će u srijedu u okviru slobodnih govora u Saboru predstavnici više saborskih klubova govoriti o problemu nasilja nad ženama. Izrazila je nad da će rad Odbora kroz zakonodavnu inicijativu pridonijeti donošenju kvalitetnijeg zakonskog okvira i prevenciji nasilja.

Članica Odbora Grozdana Perić (HDZ) naglasila je kako je u odnosu na 2019. kada je ukupno bilo 10.739 slučajeva obiteljskog nasilja da je u devet mjeseci ove godine bilo 6690,a za isto prošlogodišnje razdoblje 8117 što znači da se bilježi lagani pad broja takvih slučajeva.

Napomenula je kako u Hrvatskoj postoji 19 skloništa za žrtve nasilja u obitelji, od čega ih se 17 sufinancira iz Državnog proračuna, no da ih u šest županija još uvijek nema te da se radi na tome da se i u njima osigura sustav podrške.

Komentari