Marija Bubaš: Žarišta nisu škole, nego ono što se događa oko njih

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Odluka o modelu nastave je u domeni lokalnih stožera, u ovom slučaju grada Zagreba. Gradski ured za obrazovanje poslao je jučer prijedlog vezan uz model nastave u sljedećem tjednu, a u njemu je predviđeno da se u školske klupe vrate učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole, rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje grada Zagreba, gostujući u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog’.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš rekla je da nije škola okruženje koje potiče zarazu i gdje se zaraza širi, nego ono što se događa izvan škole – na školskim igralištima. “Djeca vole društvo svojih vršnjaka, tu uče kako se ponašati i stječu samopouzdanje. Mi druženje ne možemo spriječiti. Treba utjecati na one koji ostvaruju druženja izvan svojih kvartova. Pristup da se postupno krene s otvaranjem školskih vrata je dobar pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti. Zašto i srednjoškolci ne bi išli na nastavu ako će moći biti zajedno jer to im fali”.

Bubaš je istaknula kako kreće treća faza cijepljenja opće odnosno radno aktivne populacije koja ostvaruje najviše kontakata. “Procjepljivanjem takvih članova populacije mi štitimo i one koji nisu mogli biti cijepljenji iz bilo kojih razloga ili one koji su cijepljeni, ali nisu razvili očekivani imunitet. Jučer sam čitala je li moguće da će Pfizer trebati treću dozu. Vjerojatno ćemo se trebati docjepljivati, nema razloga misliti da se nećemo. Cijepljenje je jedan od ključnih alata borbe s epidemijom i drago mi je vidjeti da Zagreb ima odličan, ogroman punkt. Sada se prikupljaju podaci radno aktivne populacije preko raznih ministarstava, nakon čega će se ustanoviti prioritetne skupine zaposlenika”, dodala je Bubaš.


Smatra da cijepiti trebaju svi koji mogu, a ne samo epidemiolozi kako bi čim prije postigli željenu procijepljenost. “Prema izračunima koje sam radila mi možemo procijepiti 55 posto populacije do 1. srpnja, ali za takvo nešto moramo zasukati rukave”, rekla je.

Bubaš je rekla kako idući tjedan kreće i cijepljenje turističkih radnika. Dodala je kako će biti dovoljno cjepiva za sve.

Polašek: Zabrinjava nejednaka raspodjela cjepiva

Profesor Ozren Polašek s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta rekao je da se cijepljenjem spašavamo mjera. “To se događa sporije nego što bi htjeli, ali krećemo se naprijed”, rekao je Polašek dodajući da najviše zabrinjava nejednaka raspodjela cjepiva protiv koronavirusa širom svijeta te rizik od novih sojeva.

Polašek je rekao kako je nesreća što su neke države odlučile na sasvim drugačiji način boriti se s epidemijom. Kao primjer je uzeo Brazil koji je dugo vremena epidemiju ignorirao, a izravna posljedica toga je povećani rizik za stvaranje novih sojeva. “To je smjer kojim definitivno ne bi trebali ići. Iz toga je cijeli stav Savjeta da moramo na neki način kontrolirati epidemiju”, rekao je.

Govoreći o trećim dozama Pfizera i Moderne, Polašek je rekao kako one nisu usmjerene prema novim sojevima već se odnose na održavanje razine imuniteta. “Takva ideja docjepljivanja nije ništa novo. I Pfizer i Moderna dobili su podatke o brzini smanjivanja razine protutijela koju izazivaju cjepiva i na taj način žele signalizirati potrebu za redovitim docjepljivanjem. Optimistični među nama misle da ćemo razvijati i duži odgovor od jedne sezone, ali tvrtke se na neki način pripremaju da bi ovo moglo postati sezonsko cijepljenje”, rekao je Polašek.

“Vidimo da se imunitet održava šest ili osam mjeseci, ali ni kod prvih ispitanika nije prošlo dovoljno dugo vremena da bi mogli reći koliko dugo će njihovo cjepivo održavati imunitet. Vide lagani pad i najavljuju da bi to moglo preći u redovito docjepljivanje”, rekao je, prenosi HRT.


Komentari