Marić: Spremni smo produljiti moratorij na kredite građana na godinu dana

S Vladina računa za obranu radnih mjesta dosad je isplaćeno više od milijardu kuna poslodavcima – uz prve isplate i optužbe sindikata da se mjere zlorabe. Kažu da se onima s većom plaćom od 4000 kuna isplaćuje samo državna pomoć, a kod onih na minimalcu poslodavci razliku ostavljaju u svom džepu. Možda su poslodavci i imali novca na računima za nadoknadu ugovorene plaće, no neki koji ne rade, za sljedeći mjesec i nemaju. Zdravko Marić objasnio je kako će kontrolirati isplate poslodavaca i postoji li mehanizam kazni.

“To je potpora za isplatu plaća. Mi pokrivamo taj dio, preostali dio je na poslodavcu. Trebalo bi biti kako je u ugovoru. Ali, ako je netko upao u probleme, onda on rješava s radnikom. Zato imamo i druge mjere. Kao što su kreditne mjere likvidnosti”, kaže ministar Marić

Kada je riječ o kontroli gdje i kako ide taj novac, Marić poručuje:

“Naravno da ćemo kontrolirati one koji su iskoristili mjere”



“Mehanizama ima jako puno. U ovom trenutku, gledati na svaki mogući detalj je važno, ali nije ni presudno. Bitno je da te mjere krenu”, kazao je i dodao:

“Naravno da ćemo kontrolirati one kojima su odobrene mjere.”

Kazao je da će uskladiti sve baze.

“Uplatili smo preko milijardu i sto milijuna kuna. To plaćanje ide i dalje. Zasad, negdje preko 370 tisuća zaposlenika. Znate i da smo se približili i brojci od oko 600 tisuća koji bi trebali biti korisnici ovih mjera. Mehanizme i kontrolu smo stavili u zakonske okvire. Ne možemo biti sigurni da baš nitko neće htjeti ovo iskoristiti. Vidjet ćemo što s njima”, kazao je Marić.

Kada su u pitanju radnici koji su na minimalcu, a država isplaćuje iznos od 4 tisuće kuna, Marić da plaća ostaje ta koja jeste.

“Ali, bilo bi korektno od poslodavca da isplati tu razliku do 4 tisuće kuna”, istaknuo je.

Kada se govori o javnom sektoru, nezaobilazna tema je i eventualno rezanje plaće zaposlenima. O tome ministar financija kaže:

“Što će biti u određenim krugovima ćemo razgovarati, pa tako i o plaćama. To je tema koja je na stolu. Jučer je bio sastanak. Nadam se da će se razgovori nastaviti. Pozvat ćemo i sindikate s kojima smo potpisali kolektivne ugovore. U ovom svemu je, da pobjedimo krizu, važna solidarnost i zajedništvo”, rekao je.

Na pitanje je li sad vrijeme da netko dobije povišicu, kazao je da će svoj stav reći na sastancima.

“Razina prihoda je u prvih deset dana travnja na trećini u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, rekao je Marić

Kada je o zaduživanju riječ, rekao je da se do sada zadužilo na domaćem tržištu za oko šest milijardi kuna i to s kamatom od preko 1 posto.

O moratorijima na tri mjeseca, kao i činjenici da cijela procedura za to i nije baš jeftina, Marić kaže:

“U taj dijalog s bankama smo ušli s dobrom vjerom, i sa strane banaka je pokazana dobra vjera. U isto vrijeme i banke smatraju da trebaju biti određeni kriteriji. Sustav odobravanja moratorija i kredita mora biti što prohodniji”, jasno će.

O trajanju moratorija kao i o mogućnosti da isti bude produljen i na godinu dana, što traži i SDP, Marić kaže:

“Sigurno da negdje morate povući crtu. Ako bude potrebe, mi ćemo to raditi”, kazao je.

Na pitanje kolika i kakva pomoć stiže sa strane Europske unije, Zdravko Marić je jasan:

“Mi smo predsjedavajući, jučer je postignut dogovor, mi smo podržali sve inicijative. Tu se puno najavljivalo, a nije zaživjelo. Moramo voditi prije svega brigu o samima sebi. Prvi veći iskorak u smislu financiranja će biti mirovinski fondovi”, najavio ministar financija Zdravko Marić, za RTL.

Komentari