Marić: S obzirom na razinu neizvjesnosti, proces donošenja odluka je vrlo kompleksan i složen

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Uoči početka konferencije “Hrvatska u novom ekonomskom okruženju”, ministar financija Zdravko Marić govorio je o pripremama za uvođenje eura.

– Okolnosti ovakve kakve jesu su prilično složene, prije svega za naše građane i sve koji osjećaju pritiske. U ovakvim okolnostima donošenje odluka nije lagano jer ne znate što slijedi sljedeće. Tko može predvidjeti kako će se odvijati agresija na Ukrajinu, kakvi će biti globalno opskrbni lanci, što će biti s cijenama energenata?, rekao je ministar Marić.

Dodao je da su veliki proizvođači nafte najavili povećanje proizvodnje, koje u normalnim okolnostima vodi ka smanjivanju cijena, ali cijene su proteklih nekoliko dana na tržištima porasle.

– S tako visokom razinom neizvjesnosti, proces donošenja odluka je vrlo kompleksan i složen i morate uzeti u obzir činjenicu da taj rat i dalje traje, dodao je.



Marić je rekao da je Vlada planirala i imala paket vezano za PDV na hranu spreman kao jednu protumjeru za proces uvođenja eura da bi na taj način suzbili mogućnost lova na mutno, odnosno, dizanja cijena kroz njihovo zaokruživanje.

– Okolnosti su takve da su se porast cijena energenata, opskrbni lanci i sve skupa što proživljavamo, dogodili puno prije našeg procesa uvođenja eura. To nema nikakve veze s procesom uvođenja eura, mi smo odlučili tu mjeru aktivirati i ranije. Što će biti dalje, ovisi o razvoju situacije, rekao je.

Što se tiče ikakvih eventualnih poreznih izmjena, rekao je, sve u svoje vrijeme, dodajući da Vlada gleda široku sliku.

– U onim dobrim vremenima, mi smo krenuli s poreznim izmjenama 1.1.2017., porezna reforma je pripremljena tijekom 2016., u fazama kad se Hrvatska konačno počela oporavljati od one prijašnje krize, kada smo krenuli stabilizirati javne financije, tada sam snažno zagovarao poreznu reformu na način da ona ide u smjenu rasterećenja. Rasteretili smo i gospodarstvenike i građane. Imali smo i pozitivan efekt na zaposlenost, plaće, i na BDP, ali smo imali i pozitivan povratni efekt i na stabilizaciju javnih financija. Međutim, okolnosti se uvijek mijenjaju i sukladno novim okolnostima moramo promišljati, dodao je, prenosi HRT.

Komentari