Marić: Očekivanja ugostitelja su u redu, ali ne možemo izdvajati samo jedan segment. PDV nije jedina stavka

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što su predstavnici ugostitelja zatražili od Vlade smanjenje PDV-a na piće na 13 posto ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka te pozvali ministra Marića da razmotri njihov prijedlog, Marić je iz Bruxellesa dao svoj odgovor.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako je otvoren za razgovore s predstavnicima ugostiteljskog sektora, ali da se ne može izdvajati samo jedan segment poreznog sustava.

Dodao je da ni u jednoj zemlji nije vidio, da se bilo što izuzme iz osnovice PDV-a, pa tako ni trošak radne snage te da to ni ne omogućava direktiva Europske Unije.

Na izravan upit hoće li PDV biti smanjen na 13 posto, Marić je rekao:


“Dijalog će se nastaviti, pristup i očekivanja ugostitelja su za mene u redu, međutim, ne možemo izdvajati samo jedan segment u odnosu na cijelu sliku. PDV je iznimno važan, najvažniji porezni prihod”.

Rekao je i kako su u proteklih pet godina smanjivali poreze, rasteretili gospodarstvo i građane, ali na način da se ne ugrožava održivost javnih financija. Naglašava i kako je zbog toga javni dug četiri godine padao, a u zadnje tri godine zabilježen je i proračunski višak.

“Sve to nam je omogućilo da s izbijanjem pandemije reagiramo onako kako smo reagirali. Maksimalno smo nastojali zaštiti zdravlje i živote građana, a istodobno i gospodarstvo i radna mjesta”, kaže Marić.

Tvrdi da su već izmjenama u poreznom sustavu i snižavanjem poreznih opterećenja nastojali osigurati poslodavcima prostor da povećaju plaće svojim zaposlenicima, a čime se pomaže i u rješavanju demografskog izazova u Hrvatskoj.

“Mi smo kroz porezne izmjene rješavali neka od otvorenih pitanja, ali porezima se ne rješava sve. Isto tako PDV nije jedina stavka u poreznom sustavu Republike Hrvatske”, zaključuje Marić.

Komentari