Marić: Nećemo dozvoliti ukidanje minusa na tekućim računima niti da netko njima trguje, a tražit će se i načini kako obuzdati inflaciju

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu u Hrvatskom saboru kako Vlada “neće dozvoliti ukidanje minusa na tekućim računima niti da netko njima trguje”. Osvrnuo se i na inflaciju, naglasio je kako će tražiti načine da se ona obuzda. 

“Nećemo dozvoliti da se prekoračenja ukidaju i da netko s njima trguje”, rekao je Marić odgovarajući Borisu Lalovcu (SDP) na pitanje koliki je stvarni dug prema prešutnim minusima u bankama i hoće li prekinuti praksu prodavanja dugova.

Istaknuo je da je gotovo 840 tisuća građana u prešutnom prekoračenju s prosječnim iznosom od 8800 kuna, a u dopuštenom oko 31 tisuća građana s prosječnim iznosom od oko 12 tisuća kuna. Kamatna stopa za dopušteno prekoračenje je od 7,6 posto dok za prešutno ona iznosi gotovo 11 posto.

Na upit Ivana Kirina (HDZ) koliko se rast iznosa fiskaliziranih računa može pripisati rastu cijena, Marić je odgovorio kako je jedan od razloga jest rast cijena, ali da se dio odnosi i na bolji mehanizam nadzora i kontrole.



“Inflacija evidentno ubrzava, HNB i Vlada obraćaju pažnju na to i tražit ćemo načine kako da obuzdamo inflaciju koja nije specifikum Hrvatske, najveći dio koji utječe na inflaciju je uvezen, najviše su porasle cijene energije”, istaknuo je ministar.

Dodao je da je prosječna inflacija u Hrvatskoj 1,7 posto, a u EU 1,9 posto.

Iznio je i podatak da je do utorka tri posto viša vrijednost fiskaliziranih računa u odnosu na isto razdoblje u 2019., s tim da je u trgovini 6 do 8 posto više, a u turizmu 12 posto manje nego 2019. godine.

No, samo u srpnju u turizmu je 5 posto više, a u kolovozu preko 21 posto više u odnosu na 2019., naglasio je Marić.

Komentari