Marić: Dug prema veledrogerijama nije rješiv upumpavanjem dodatnih sredstava

Zdravko Marić Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako su dugovi prema veledrogerijama, koji su rekordnih 6 milijardi kuna, samo dio ukupnih obveza zdravstvenog sustava od 12,5 milijardi kuna te da dug za lijekove nije moguće riješiti samo upumpavanjem dodatnih sredstava.

“Do prije nekog vremena imali smo u prosjeku jednom do dvaput godišnje tu temu. Ona je sada postala vrlo vrlo frekventna, gotovo i mjesečna”, kazao je Marić nakon sjednice Vlade.

Evidentno je, dodaje, da će za financijsku održivost sustava trebati činiti puno više, ne samo na strani prihoda već i rashodnoj strani proračuna.

“Ne možemo riješiti tu problematiku stalnim upumpavanjem dodatnih sredstava u zdravstveni sustav.”


Podsjetio je da je zadnja preraspodjela u državnom proračunu prema veledrogerijama bila krajem u 2020.. Tada je veledrogerijema uplaćeno više od 2 milijarde kuna.

“To je problematika koja nije nova. Činili smo puno toga da se kroz prihodovnu stranu proračuna povećaju izdvajanja za zdravstvo, kroz povećanja zdravstvenog doprinosa, kroz periodične injekcije i gdje smo svaku uštedu koju smo proteklih godina nalazili usmjeravali u zdravstveni sustav, a vidimo i sami koji su ukupni rezultati”, rekao je Marić.

HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila je da će dug za lijekove 1. ožujka prijeći 6 milijardi kuna te da svakog dana raste za 20 milijuna.

Najavili su da će od početka ožujka početi s uvjetovanom isporukom lijekova ustanovama koje redovito ne podmiruju dugove.

“Očekuje se da će veći broj bolnica neplatiša od utorka ući u nove blokade te poseban režim isporuke”, ističu veledrogerije.

Komentari