Maras: Želim napraviti apsolutnu promjenu u Zagrebu, imam legitimitet i želju voditi stranku na lokalnim izborima 2021.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u ponedjeljak je odbio izravno odgovoriti hoće li on biti SDP-ov kandidata za zagrebačkog gradonačelnika poručivši da on kao predsjednik gradske organizacije ima i legitimitet i želju voditi stranku na lokalnim izborima iduće godine.

“Apsolutno želim napraviti promjenu u Zagrebu”, izjavio je Gordan Maras novinarima izbjegavši odgovoriti na izravno pitanje želi li biti SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

“Tko će biti kandidat SDP-a, odlučit će gradska organizacija stranke, ja kao njezin predsjednik imam legitimitet i želju voditi stranku na lokalnim izborima 2021.”, poručio je Maras na konferenciji za novinare zagrebačkog SDP-a uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Potvrdio je i da će do kraja godine SDP krenuti u kampanju za lokalne izbore u Zagrebu te da žele suradnju sa svim partnerima iz gradske oporbe.



“Voljeli bismo kada bismo išli svi zajedno na izbore jer tako možemo napraviti najbolji rezultat i onemogućiti HDZ i Bandića da naprave istu prijevaru kao prije četiri godine. Bandić i HDZ su u Zagrebu sijamski blizanci i oni će ponovno nastupiti zajedno, formalno ili neformalno”, istaknuo je Maras.

Gradski zastupnici SDP-a sutra će fizički biti u Staroj gradskoj vijećnici i iz tog prostora sudjelovati na virtualnoj sjednici Skupštine.

Poručili su kako će na sjednici izrazili nezadovoljstvo brzinom obnove Zagreba nakon potresa.

“Sve što se po gradu obnavlja u aranžmanu je građana. Očekivali smo puno konkretniju financijsku i tehničku podršku. Još uvijek tisuće sugrađana nije priključeno na plinaru, nemaju toplu vodu ni grijanja”, istaknuo je Maras.

Upozorio je i da je Zagreb postao epicentar širenja pandemije u Hrvatskoj te će zagrebački SDP s tim u vezi sutra sazvati posebnu konferenciju za novinare s epidemiologom i SDP-ovim zastupikom Brankom Kolarićem u Gradskoj skupštini.

Mišić: Nije jasno otkud će Grad Zagreb namaknuti 16 milijardi kuna za obnovu nakon potresa

Potpredsjednik skupštine Matej Mišić poručio je da Klub zastupnike SDP-a neće podržati izvješće o izvršenju gradskog proračuna u prvih šest mjeseci ove godine jer su “određene ključne stavke realizirane loše ili nikako”.

Mišić je obrazložio da je ove godine, unatoč krizi, ukupna masa plaća u gradskoj upravi u odnosu na prošlu godinu porasla šest posto, za subvencioniranje ZET-a ove godine u proračunu će nedostajati 250 milijuna kuna, a za naknade roditeljima-odgajateljima 50 milijuna kuna. Osim toga, za gospodarenje otpadom realizirano je samo šest posto planiranih sredstava.

Sutra će Gradska skupština dati suglasnost za sklapanje ugovora o osnivanju fonda za obnovu Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, a Mišić ističe da bi Grad Zagreb u obnovi trebao sudjelovati sa 16 milijardi kuna te da nije jasno kako će Grad namaknuti iznos od dva svoja godišnja proračuna samo za obnovu od potresa.

Zastupnik Darko Liović osvrnuo se na izvješće o radu Zagrebačkog holdinga u proteklih šest mjeseci, upozorivši da je samo podružnica Gradske čistoće u prvih šest mjeseci zaposlila više od 180 novih radnika.

“Do kada će gradski holding biti mjesto uhljebljivanja kumova i prijatelja”, upitao je Liović usporedivši “sustav upravljanja Zagrebom sa sindromom Agrokora”.

“Jedino još preostaje da predsjednica Uprave Holdinga Ana Stojić Debak i gradonačelnik Bandić međusobno počnu potpisivati mjenice”, zaključio je Liović.

Komentari