Maras: Ne možemo očekivati da u SDP-u odmah nađemo ‘Obamu’

N1

SDP-ov Gordan Maras, koji je donedavno u kontekstu pitanja o kandidiranju protiv Milana Bandića poručivao da je “spreman biti dio promjena u Zagrebu”, nije niti podržao niti je odbacio najavu Peđe Grbina da bi SDP oportuno mogao podržati kandidata zeleno-lijeve koalicije.

Gordan Maras, međutim, o Peđi Grbinu kao kandidatu za predsjednika SDP-a iznio je niz komplimenata:

“Mislim da on ima potencijal reformirati stranku, uvjeren sam da u tome može uspjeti. Surađujemo preko 20 godina, znam da je vrlo stabilan čovjek, da će iskoristii sve adute i potencijale. Kad ga na izborima prepozna toliko ljudi, to su kvalitete koje treba njegovati u SDP-u.”

Maras je, doduše, rekao i to da SDP trenutno ne može ponuditi onako snažnu prvu osobu stranke kako bi to stranka htjela.



“Ne možemo očekivati da u SDP-u nađemo odmah ‘Obamu’, da nađemo ‘wow efekt’. Moramo stranku graditi de facto ispočetka. Mislim da je Grbin ozbiljan potencijal za to”, kazao je Maras, koji, inače, nije uspio potvrditi na izborima novi mandat u Saboru, jer je s liste Restart koalicije u 1. izbornoj jedinici krenuo sa šestog mjesta, a nije uspio prikupiti dovoljan broj preferencijalnih glasova.

Upitan je i što misli o mogućnosti da SDP podrži Tomislava Tomaševića za kandidata za gradonačelnika na skorim lokalnim izborima u Zagrebu, sve kako bi se srušilo Bandića i spriječilo da vlast osvoji HDZ. Voditeljica je podsjetila da su to spominjali i Grbin i vršitelj dužnosti SDP-a Zlatko Komadina, pa ju je zanimalo ima li on, Maras, još uvijek aspiracija za gradonačelničko mjesto, usprkos njihovim stavovima.

“Ja imam aspiracije da promijenim vlast u Gradu Zagrebu, te da HDZ ne dođe na vlast u Gradu Zagrebu. To je moja osnovna aspiracija”, uzvratio je Maras na pitanje.

Dodao je:

“Jučer ste čuli i Tomaševića, mislim da se ta tema ne bi trebala pretvoriti u ključnu temu unutar SDP-a. Sad čekam da svaki SDP-ovac koji dođe u studio dobije isto pitanje.”

“O budućim izborima ćemo nakon što se završe izbori u SDP-u”, kazao je dalje Maras.

Voditeljica je na to rekla da je zanimljivo da najveća opozicijska stranka kandidata traži izvan svojih redova.

“SDP kao najjača oporbena stranka mora sebe reformirati kako bi imala svoje kandiate na bilo kojim izborima u Republici Hrvatskoj; i za predsjednika i za parlament i za lokalnu razinu… Za to ću se zalagati naredno vrijeme dok budem u SDP-u i dok se budem bavio politikom”, odgovorio je Maras.

Za to što nije uspio izboriti novi mandat u Saboru, Maras je rekao da je u Sabor ušao u siječnju 2008., da se “nije rodio u Saboru i da se nadao da neće završiti životni vijek u Saboru”, odnosno da u Saboru neće umrijeti.

Za “šest plus šest” je rekao da “ne zna hoće li to iskoristiti, ali da će početi koristiti”. Dodao je da će obavijesti javnost čim nađe novi posao.

Dodao je da su s liste Restart koalicije u 1. izbornoj jedinici on i još dvoje kandidata dobili više preferencijalnih glasova “nego dvije trećine parlamentaraca” u sadašnjem sazivu Sabora.

Nabrojao je što je utjecalo na poraz SDP-a na izborima; to što građani nisu prepoznali da vodstvo SDP-a i Bernardić mogu biti uspješna promjena u odnosu na Andreja Plenkovića, kao i to da su kandidacijske liste sastavljene tako da nisu dale dodatni poticaj građanima.

Kao primjer onoga što liste nisu bile, naveo je liste za izbore za Europski parlament i za predsjedničke izbore kada “nisu svi bili najsretniji Zoranom Milanovićem kao kandidatom”.

U vezi Milanovića i njegovo odbijanje da prisustvuje konstituirajućoj sjednici u Saboru, Maras je rekao da je to prisustvovanje nije nigdje zapisano kao obavezno.

“Mislim da Milanović nije obavezan ništa osim sazvati konstituirajuću sjednicu”, konstatirao je Maras za N1.

Komentari