Maras nakon Grbinove izjave: SDP će imati svog kandidata i on će na slijedećim izborima u Zagrebu pobijediti

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je izrazio uvjerenje da će se u Zagrebu okupiti koalicija od centra na lijevo i na izborima “maknuti Bandićevu koruptivnu hobotnicu”.

Rekao je to nakon višesatne sjednice Predsjedništva SDP-a nakon koje je izvijestio da su raspravljali o pripremama za lokalne izbore, ali i o aktualnoj političkoj situaciji.

Grbin se međutim nije htio izjašnjavati hoće li kandidat za zagrebačkog gradonačelnika biti  predsjenik zagrebačkog SDP -a Gordan Maras.

No zato je Maras preko Facebooka poručio kako će SDP će imati svog kandidata i on će na slijedećim izborima u Zagrebu pobijediti bez obzira na trenutne ankete i analitičare koji u pravilu nikad ništa ne pogode.



“Vidim da ni danas ne prestaju rasprave o tome treba li SDP imati kandidata za izbore u Zagrebu i treba li to biti osoba koju su članovi izabrali da to bude. Prvo, mnogi se pouzdaju u to što će reći anketa 7 mjeseci prije izbora u trenutku dok SDP nije niti potvrdio svog kandidata, a drugi su već godinu dana u kampanji”, napisao je Maras i dodao kako on vjeruje u samo jednu anketu, a to je ona na dan izbora!
Podsjetio je kako je SDP prije četiri godine bio korektan te podržao Anku Mrak Taritaš, koja nije SDP-ovka, dok su se drugi pokušavali bildati, pa prespavali drugi krug izbora i na taj način indirektno pomogli da Bandić ostane u svojoj fotelji.
“Nisu puno naučili niti na predsjedničkim izborima kada im je bilo bezveze da podrže Milanovića u drugom krugu jer je logika valjda da kad nema njih nestaje interes naših građana, Zagreba i Hrvatske. Na sreću njihova potpora Zoranu nije bila potrebna”, napisao je Gordan Maras na Facebooku.

Evo što se dogodi kad Iblerov trg nameće zagrebačkom SDP-u svog kandidata

Marasov post se čini razumljivim. Od SDP-ovaca on je najprepoznatljivije lice u Zagrebu. Njegov trud u Saboru birači nisu vrednovali, ali treba podsjetiti da je Davor Bernardić stavio Marasa toliko nisko na izbornoj listi da je šokirao cijelu stranku. Također, Bernardić je Marasovu zamjenicu Vesnu Nađ na drugoj izbornoj listi stavio na visoko drugo mjesto što je bio još jedan udarac predsjedniku zagrebačke organizacije.

S druge strane treba podsjetiti kako su i ranija kadroviranja s Ibelorovog trga bila jako loša za SDP. Tako je izborne 2012 odnosno 2013. godine, tada predsjednik SDP-a i šef Vlade Zoran Milanović umjesto tadašnjeg šefa zagrebačke organizacije Davora Bernardića i bez velike podrške članova zagrebačke organizacije za protukandidata Milanu Bandiću postavio ministra zdravstva Rajka Ostojića. Tadašnje višetjedno prepucavanje SDP-ovaca iz Praške i ovih s Iblerovog trga dovelo je do još jedne Bandićeve pobjede.

Nije puno drugačije bilo ni prilikom kandidature Anke Mrak Taritaš, ondašnje HNS-ovke koju je također pod prisilom s Iblerovog trga morala prihvatiti zagrebačka organizacija.

Trenutno izgleda kako se povijest ponavlja. Podsjetimo Grbin je tijekom kampanje za predsjednika SDP-a, ne tako predsjednički izjavio kako bi podupro Tomislava Tomaševića iz Možemo za gradonačelnika SDP-a. “Nemam nikakav problem, kad je riječ o Zagrebu, da naš zajednički kandidat ne bude iz SDP-a, ako je to sigurno rješenje – da s jedne strane maknemo Milana Bandića, dakle, da maknemo lopova, a da ne dopustimo kradljivcima iz HDZ-a da dođu na njegovo mjesto”, rekao je tada Grbin.

Nedavno je u javnost pušten i probni balon o Borisu Jokiću kao kandidatu SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika.

Nakon medijskih napisa o tomu Boris Jokić, bivši voditelj kurikularne reforme rekao je kako ga takav angažman ne interesira.

“Kao i više puta u prethodnih pet godina, ponavljam da sam znanstvenik i da me ne zanima politički angažman. Svome gradu i Hrvatskoj znatno više mogu pridonijeti svojim znanstvenim i javnim djelovanjem”, poručuje Jokić.

Međutim izgleda kako Grbin ipak nije uvjeren da odluku o kandidatu SDP-a treba prepustiti lokalnoj organizaciji. A sjećamo se kakve su posljedice kadroviranja s Iblerovog trga imale posljednja dva izborna ciklusa.

Komentari